Vi kan internetbaserad behandling
Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, IKBT, möjliggör för patienter att arbeta med sin behandling på distans över nätet. Behandlingen förmedlas i ett digitalt program via en kombination av text, film, bilder och ljudfiler. Användaren får stöd av en behandlare via veckovisa textmeddelanden i den plattform som används.
Vi på Psykologpartners utvecklade vårt första behandlingsprogram 2009 och har sedan dess skapat och implementerat IKBT i en mängd privata och offentliga verksamheter.
Störst på IKBT
Vi har hjälpt ett stort antal vårdgivare och företag samt en majoritet av Sveriges regioner i införandet av IKBT.
Kvalitetssäkert utförande
Det är viktigt att IKBT används på rätt sätt. Vi stöttar verksamheter med utbildning och metodstöd.
Evidens och utveckling
Vi utvärderar våra behandlingsprogram löpande och jobbar aktivt med både förbättring och nyutveckling.
Våra digitala behandlingsprogram
Vi har behandlingsprogram för vuxna med ångest, depression, oro, stress, sömnproblem. oro/generaliserad ångest och adhd, samt tonåringar med ångest. Med hjälp av texter, filmer, bilder och övningar har vi gjort behandlingsprogrammen lättillgängliga och motiverande att arbeta med. Våra program finns tillgängliga både i den nationella plattformen Stöd och Behandling samt vår egna behandlingsplattform KBTonline.
Adhd-hjälpen
Adhd-hjälpen är ett internetbaserat behandlingsprogram utformat för att stötta vuxna med diagnosticerad adhd. Programmet innehåller psykoedukation och interventioner i syfte att träna upp färdigheter eller att anpassa miljön så att vardagen blir enklare att navigera. Behandlingsprogrammet genomförs med stöd av behandlare och tar 10 veckor att genomföra.
Programmet är ett så kallat skräddarsytt program vilket innebär att patienten själv kan välja vilka moduler som hen vill arbeta med utifrån sin egen unika problembild.
Behandlingsprogrammet innehåller texter, bilder, filmer, ljudfiler, skrivövningar och registreringar. Utgångspunkten är att hög grad av interaktivitet, ett varierat sätt att förmedla behandlingsinnehållet, samt begränsad textmängd ska motivera patienten att arbeta med programmet.
De olika modulerna utgår från svårigheter som är vanliga vid adhd som till exempel att planera sin tid, bibehålla uppmärksamhet och att komma ihåg saker. Behandlingsinnehållet ges med hög grad av interaktiviteter i syfte att skapa motivation och göra det lättare att hålla fokus.
Ångesthjälpen
Ångesthjälpen är ett transdiagnostiskt behandlingsprogram som bygger på Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Programmet passar den som beskriver ångestreaktioner som leder till aktuella undvikande i livet och på så sätt vidmakthåller sina ångestbesvär.
Exempel på diagnoser som kan behandlas i Ångesthjälpen är:
- Mild till måttlig social ångest
- Milt till måttligt paniksyndrom
- Mild till måttlig agorafobi
- Mild till måttlig generaliserad ångest (GAD)
- Mild till måttlig ångest UNS
- Milt tvång (OCD)
- Mild PTSD
Programmet består av åtta moduler och patienten arbetar med en modul i veckan. Behandlaren loggar in i plattformen en gång i veckan och ger feedback på arbetet. Programmet har genomgått flertalet studier. Läs om forskningen om Ångesthjälpen här.
De åtta behandlingsmodulerna i Ångesthjälpen:
- Ett första steg
- Situationsanalyser
- Mål och hinder
- Möt dina monster på ett nytt sätt
- Tankar och känslor
- Medveten närvaro i vardagen
- Värderad riktning
- Att göra det som fungerar
I programmet varvas animerade filmer med filmer där psykologen Ola Jameson guidar patienten genom behandlingen.
Ångesthjälpen Ung
Ångesthjälpen Ung är ett internetbaserat transdiagnostiskt behandlingsprogram för ungdomar i åldern 13-19 år som bygger på evidensbaserade behandlingsmetoder vid ångest – Exponering och Acceptance and commitment therapy (ACT). Programmet innehåller en hög grad av interaktivitet samtidigt som en stor del av innehållet förmedlas i filmer och animeringar, detta för att öka sannolikheten inlärning och följsamhet till arbete med övningar.
De åtta behandlingsmodulerna i Ångesthjälpen Ung:
- Hur funkar ångest?
- Det som är viktigt för dig
- Hur funkar just din ångest?
- Jag vågar inte men jag gör det ändå
- Tankezoom hjälper dig framåt
- Var här och nu
- Gå mot din sol
- Gör en plan för framtiden
Till programmet finns även ett tillhörande föräldrastödmoment att i syfte att öka förälderns förståelse för ångestprobelmatik och rationalen för behandlingen. Nyfiken på studier som gjorts på programmet? Se studier om Ångesthjälpen Ung här.
Depressionshjälpen
Depressionshjälpen är ett program som riktar sig till patienter med mild till måttlig depression. Programmet består av sju moduler och tar ungefär tio veckor att genomföra.
Programmet baseras på beteendeaktivering utifrån Martell, Addis & Jacobsens modell från 2001. Patienten får föra aktivitetsdagbok och på så sätt lära sig se kopplingen mellan sina aktiviteter och sitt mående. Successivt under programmet fylls vardagen på med aktiviteter som påverkar måendet i positiv riktning. Patienten får också lära sig tekniker för att hantera jobbiga känslor och tankar. Här kan du läsa om de studier som gjorts på programmet.
De sju behandlingsmodulerna i Depressionshjälpen:
- Vad är depression?
- Vad du gör påverkar hur du mår
- Olika typer av aktiviteter
- Att påverka sin vardag
- Att hantera tankar och känslor
- Repetition och fortsatt övning
- Vidmakthållandeplan
Oroshjälpen
Oroshjälpen är ett program som bygger på acceptansbaserade metoder för behandling av överdriven oro och passar för patienter med mild till måttlig generaliserad ångest (GAD)/oroande eller mild hälsoångest.
Oroshjälpen är lämplig när patienten främst beskriver en malande oro och en konstant tankeström utan tydliga undvikanden eller avgränsade ångestreaktioner. Flera studier har gjorts på programmet, ta del av forskningen här.
Programmet består av sju behandlingsmoduler och tar ungefär tio veckor att genomföra.
De sju behandlingsmodulerna i Oroshjälpen:
- Vad är oro?
- Situationsanalyser
- Värderingar och aktiviteter
- Medveten närvaro
- Att möta obehaget längs vägen
- Acceptans
- Vad fungerar bäst för dig?
Sovhjälpen
Sovhjälpen är ett program för patienter med sömnrelaterade besvär så som mild till måttlig insomni. Här finns en sammanställning av studier som har gjorts på Sovhjälpen.
Programmet har utvecklats tillsammans med sömnforskaren Marie Söderström och bygger på KBT-metoder för insomni. Patienten får hjälp att hantera sina sömnbesvär genom att kartlägga och schemalägga sömnen och se över vanor och rutiner. Programmet tar ungefär 10 veckor att genomföra.
De sju behandlingsmodulerna i Sovhjälpen:
- Introduktion och sömnkunskap
- Sömnrestriktion
- Vanor och kvällsrutiner
- Tankar och beteenden
- Stress och aktivitetsbalans
- Medveten närvaro och acceptans
- Att arbeta vidare på egen hand
Stresshjälpen
Stresshjälpen är ett behandlingsprogram som baserar sig på närvaroträning och integrerade KBT-strategier. Programmet passar för personer som har en mild till måttlig stressproblematik och inte får ihop sin vardag, uppvisar bråttombeteenden samt beskriver en förhöjd stressnivå. Programmet kan också vara aktuellt för personer som tidigare haft en utmattningsproblematik men kommit ur den utmattade fasen och fortfarande har kvar ett högt tempo.
De sju behandlingsmodulerna i Stresshjälpen:
- Vad är stress?
- Situationsanalyser och medveten närvaro
- Medveten närvaro och värderad riktning
- Att ta hand om sig själv
- Tidsplanering och gränsdragning
- Vidmakthållandeplan och avslut
- Här hittar du de studier som gjorts på programmet.
iGrupp
Ångesthjälpen, Depressionshjälpen, Oroshjälpen, Sovhjälpen, och Stresshjälpen finns också som gruppbehandling med digitalt stöd. Våra gruppbehandlingsprogram bygger på samma innehåll som IKBT-programmen men är omarbetade för att genomföras i fysiskt gruppformat med plattformen som digitalt stöd för gruppledare och grupp. Varje deltagare får en fysisk arbetsbok att jobba med under behandlingen och kan själv gå ni och repetera innehållet i plattformen mellan träffar.
Störst i Sverige på IKBT
Psykologpartners är idag den största leverantören av evidensbaserade digitala behandlingsprogram i Sverige. Vi har samarbeten över hela landet, och våra program har startats av över 40 000 patienter.
Med vår erfarenhet av att leverera digitala behandlingsprogram till ett stort antal regioner samt företag och universitet kan vi bli en stabil partner också för dig.

Psykologpartners leder utvecklingen av digitala behandlingsprogram
Kvalitetssäkrad vård i tiden
Vi förbättrar och utvärderar våra behandlingsprogram löpande. Med oss kan du vara säker på att du bedriver kvalitetssäkrad vård.
Ökad tillgång till stöd och behandling
Med IKBT når vårdinsatsen ut till fler. Vi hjälpa dig att nå patientgrupper som annars inte skulle kunna få effektiv behandling.
Innovation
Vår utveckling stannar inte här. Vi vill nå ut till fler och utvecklar därför löpande nya produkter. Exempelvis finns flera av våra behandlingsprogram anpassade för gruppformat med digitalt stöd!