Psykologpartners närvarar på konferensen “Inkluderande Digitalisering för psykisk hälsa och välbefinnande: Hur når vi dit tillsammans?”
Psykologpartners reflekterar över en inspirerande konferens med fokus på innovation och samverkan “Inkluderande Digitalisering för psykisk hälsa och välbefinnande: hur når vi dit tillsammans?” har visat sig vara en exceptionell mötesplats för att reflektera kring vikten av samverkan och utmaningarna som brukar uppstå, inte minst när vi tänker på särskilt utsatta grupper. Psykologpartners var inbjudna […]
3 min läsning
Psykologpartners reflekterar över en inspirerande konferens med fokus på innovation och samverkan
“Inkluderande Digitalisering för psykisk hälsa och välbefinnande: hur når vi dit tillsammans?” har visat sig vara en exceptionell mötesplats för att reflektera kring vikten av samverkan och utmaningarna som brukar uppstå, inte minst när vi tänker på särskilt utsatta grupper. Psykologpartners var inbjudna att bidra i diskussioner om inkludering och våra erfarenheter av samarbeten och samverkan kring både utveckling och införande av olika former av digitala stöd och behandlingsprogram. Konferensen var präglad av insiktsfulla samtal och ett tydligt fokus på att förvandla visioner till verklighet genom praktiska och värdeskapande initiativ!
Camilla Broo, kommundirektör i Huddinge kommun hälsar alla deltagare välkomna
Hur driver vi innovation genom samverkan?
En central fråga under konferensen var hur vi kan främja innovation genom samverkan. Diskussionerna kretsade kring utmaningen att driva egen innovation i små projekt och att övervinna hinder gällande spridning och tillgängliggörandet bortom den egna verksamheten. Vår erfarenhet är att samarbeten med privata aktörer, som Psykologpartners, möjliggör snabbare framsteg tack vare tillgången till specifik expertis och en mer flexibel arbetsmetodik. Detta framhölls av många deltagare som ett viktigt bidrag till framgångsrika innovationsprojekt.
Perspektivskifte i hälsofrämjande arbete
En intressant observation var det nödvändiga perspektivskiftet inom hälsofrämjande arbete. Istället för att enbart mäta och hantera avvikelser, betonades vikten av att också fokusera på det som fungerar bra. Detta är en viktig insikt för att kunna skapa hållbara och effektiva lösningar inom e-hälsa.
Digitalisering och psykisk hälsa
Under konferensen var det också särskilt intressant att höra om både Internetpsykiatrienheten och BUP Internetbehandlings arbete. En reflektion var att de har två olika modeller för spridning, och att det är intressant hur nationellt upptag kan synkas med regionernas egna arbete med IKBT (internetbaserad kognitiv beteendeterapi).
Samordning och samverkan
Som en klok reflektion löd:
“Den vanligaste byggnadsdelen som nämnts under dagen är stuprör.”
Detta speglar de återkommande diskussionerna kring behovet av bättre samordning och samverkan. Det finns en hel del frustration kring svårigheten att sprida metoder som fungerar inom ramarna för befintligt system. Olika former av hinder belystes, däribland avsaknad av översikt och insikt i vilka aktörer och lösningar som finns, men också kring vem som ska ge vilken vård och hur vi kan överkomma de juridiska hindren som ofta står i vägen för effektiv samverkan och spridning av beprövade metoder. Trots dessa hinder initierades många engagerande diskussioner där det kändes som att lösningarna kanske kommer runt nästa hörn.
Inkludering och samverkan
Panelen lyfte fram intressanta lärdomar från Röda Korsets och Rädda Barnens arbete i digitala kanaler. Det blev tydligt vilket intrikat pussel det är som läggs och vilken viktig roll aktörer bortom hälso- och sjukvården har. Diskussionen kring vem som ska leverera vilket stöd och i vilken form var central. Alla var återigen ense om vikten av samverkan och inkluderande design för att nå ut till utsatta målgrupper. Att involvera användare i alla faser av utvecklingen, låta dem vara medskapare av innehåll och designa för tillgänglighet är avgörande för framgång.
Avslutande reflektioner och nästa steg
En sista reflektion är att en stor del av innovationsarbetet idag ägnas åt intern effektivisering. För att göra verkligt nyskapande och radikalt arbete krävs samarbete. Vi på Psykologpartners är öppna för dialoger och ser fram emot att fortsätta utveckla våra metoder och samarbeten för att möta framtidens utmaningar inom e-hälsa.