Vi lanserar digitalt behandlingsprogram för ätstörning
Psykologpartners är störst i Sverige inom digitala behandlingsprogram och internetbaserad behandling. Idag samarbetar vi med fler än hälften av landets regioner och våra program finns bland annat tillgängliga i tjänsten 1177 “stöd och behandling”. Vårt nytillskott i programfamiljen är ett internetbehandlingsprogram för ätstörning och vi har intervjuat vår ansvarige psykologkonsult Linnea Helfrich om progressen. Hej […]
4 min läsning
Psykologpartners är störst i Sverige inom digitala behandlingsprogram och internetbaserad behandling. Idag samarbetar vi med fler än hälften av landets regioner och våra program finns bland annat tillgängliga i tjänsten 1177 “stöd och behandling”. Vårt nytillskott i programfamiljen är ett internetbehandlingsprogram för ätstörning och vi har intervjuat vår ansvarige psykologkonsult Linnea Helfrich om progressen.
Hej Linnea! Hur har processen sett ut så här långt?
Nu har det gått ungefär ett år sedan vi på allvar satte igång arbetet med det här programmet. Under förra hösten och tidig i våras så har fokus legat på förarbete. Det har till exempel handlat om att se över forskningsläget och eventuella riktlinjer för behandling. Lika viktigt är det att få en så bra förståelse som möjligt för den målgrupp vi skapar programmet för. Här behöver vi involvera både tilltänkta behandlare och personer som har egen erfarenhet av problematiken. Vilka behov och upplevelser finns? Vi kan och ska inte försöka besvara de här frågorna helt själva, utifrån vår horisont, då riskerar vi att hamna fel! Med de insikter vi får utformar vi sedan en pedagogisk översikt. Helt enkelt ett dokument som beskriver de viktigaste byggstenarna som programmet ska växa fram ifrån.Under senare delen av våren och sommaren har vi haft fullt fokus på att börja producera innehåll. Vi har lärt oss att det oftast fungerar bäst att varva mer intensiva arbetsperioder med perioder då vi ”kliver ur” för att sedan kunna komma tillbaka och se det vi skrivit fram med nya ögon. Vi konstaterar ofta att det här är en väldigt rolig men stundtals ganska frustrerande process! Det kan ofta kännas som ”ett steg framåt, tre steg bakåt”. Men vid det här laget vet vi att det brukar och kanske till och med behöver få vara så!
- Senast vi pratade med Linnea och hennes kollegor var i januari då vi gick ut med nyheten om att ett nytt program ska lanseras. Från vänster: Elin Melander, Emma Gårdbro, Jenny Katalinic, Linnea Helfrich, Kajsa Trogen Thunberg, Johan Edbacken (med Camilla Söderberg, Louise Serenhov och Jaqueline Levi online!) och workshopledaren kring språk, Ulrika Gotthardson.
Var exakt befinner ni er nu?
Nu har vi precis tagit fram ett första utkast av råmanus och vi behöver återigen involvera andra för att få deras ögon och perspektiv. Än så länge är det mesta alltså fortfarande text, även det som snart ska bli animerade filmer, ljudfiler mm. Men några behandlarfilmer har vi redan filmat och vi har också börjat laborera med olika sätt att visualisera det vi vill förmedla via animerade filmer. Just olika typer av filmkoncept vet vi är en viktig del för upplevelsen av programmet. Det är lätt hänt att behandlingsprogram blir för text- och informationstunga, vilket kommer göra dem mindre tillgängliga och inte så motiverande att gå igenom. Därför strävar vi verkligen efter att hålla nere textmängden och variera sätter vi förmedlar information på.
Vad är nästa steg för er mot att färdigställa behandlingsprogrammet för ätstörning?
Under de närmsta veckorna kommer vi att skicka ut vårt första utkast av programmet för att få in feedback av behandlare i olika verksamheter, men även från personer som själva kämpat med ätstörningsproblematik. Deras perspektiv kan sedan hjälpa oss att göra vissa vägval inför att vi ska färdigställa programmet. Jag är helt övertygad om att det leder till ett bättre program i slutändan, som fler kan känna igen sig i och förhoppningsvis bli hjälpta av!Om allt går enligt plan så finns programmet ”startklart” i vår egen behandlingsplattform i november/december. Sedan vill vi hemskt gärna få till en pilot för att kunna testa programmet skarpt. Att snart vara i det skedet känns såklart som en milstolpe efter att ha arbetat ganska intensivt med detta under drygt ett års tid!
Tack Linnea, vi ser fram emot fortsättningen!
Är du intresserad av våra digitala behandlingsprogram eller är du mer nyfiken på vårt program för just ätstörning?
Läs mer här eller kontakta Linnea direkt här.
Linnéa har bred klinisk erfarenhet och arbetar med behandling på den fysiska mottagningen i Malmö, samt bemannar den digitala psykologmottagningen där bedömning och behandling erbjuds via videosamtal och genom Psykologpartners egna digitala behandlingsprogram.