Internetbaserad KBT (iKBT) för lindriga ätstörningar: Trygghet och tillgänglighet för både behandlare och patienter
Tillgänglighet och trygghet för vårdgivare med iKBT - både för vårdgivare och patienter. Lär dig mer om vårt internetbaserade program Ätstörningshjälpen!
5 min läsning
Digital psykologi
De allra flesta som lider av ätstörningsrelaterade problem uppfyller inte diagnoskriterier för en specifik ätstörning. De flesta väntar länge med att söka vård och den hjälp som erbjuds runt om i landet ser mycket olika ut. Samtidigt visar forskning att tidiga insatser är viktiga för en god prognos.
Primärvården anses vara den vårdnivån där flest patienter med lindriga ätstörningar kan fångas upp och erbjudas behandling. Här förväntas man kunna erbjuda stöd och behandling i ett tidigt skede, samt remittera vidare till specialistvård vid behov. I praktiken uppstår dock svårigheter, både med att upptäcka vem som behöver och att erbjuda rätt hjälp, på grund av bristande resurser och kunskap.
I och med Socialstyrelsens riktlinjer från 2024 är förhoppningarna att fler ska kunna få vård, att den vård som ges ska erbjudas tidigare och att den ska utgå mer från patientens önskemål.
Här kommer internetbaserad kognitiv beteendeterapi (IKBT) in som ett viktigt verktyg, inte bara för att ge patienterna en effektiv behandling, utan också för att stötta och utveckla behandlarnas kompetens.
På vilka sätt bidrar IKBT-formatet med trygghet och tillgänglighet för vårdgivare?
1. Det blir lättare att fråga
Att veta att det finns en insats att erbjuda öppnar upp för att faktiskt ställa de frågor som behövs för att hitta personer med lindriga ätstörningar. Många behandlare undviker att ställa frågor om ätstörningssymptom på grund av bristande kunskap eller osäkerhet kring hur man ska hantera patientens svar. Om vården ska bli bättre på att komma in i ett tidig skede krävs det att frågor kring upptagenhet av mat, kropp, vikt och träning ställs.
2. Det finns en behandling att erbjuda
Socialstyrelsen rekommenderar att KBT ska erbjudas till patienter med lindriga ätstörningar i primärvården. IKBT gör det möjligt att följa dessa riktlinjer genom att erbjuda en tillgänglig, forskningsbaserad behandling som kan administreras även i primärvårdens kontext, där resurserna ofta är begränsade.
3. Det går att erbjuda ett evidensbaserat behandlingsinnehåll även utan specialistkunskap
IKBT-program ger behandlare ett tydligt, forskningsbaserat material att använda, även om de inte är specifikt utbildade i ätstörningsbehandling. Innehållet är utformat för att följa patienten genom en välstrukturerad behandlingsprocess, vilket gör det lättare för behandlare att känna sig trygga i att ge en effektiv behandling utan djupgående specialistkunskaper inom området.
4. iKBT ökar kunskap hos behandlare
Genom att arbeta med IKBT får behandlare inte bara tillgång till ett strukturerat behandlingsprogram- de lär sig också hur de kan jobba med liknande problematik i framtiden. Den kliniska kompetensen höjs i verksamheten allteftersom behandlarna får mer och mer erfarenhet.
På vilka sätt bidrar iKBT-formatet med trygghet och tillgänglighet för patienter?
1. En lättillgänglig och flexibel behandling med iKBT sänker tröskeln för att ta emot hjälp
Många med ätstörningsproblematik lider ofta i tysthet. Det är inte ovanligt att de undviker att söka hjälp av rädsla för att bli dömda eller missförstådda. Av de som sökt hjälp har en del blivit dåligt bemötta eller har upplevt att deras problem inte tagits på allvar, vilket ofta förvärrar deras upplevelse av skam och ensamhet. Många känner både skam för sina ätstörda beteenden och ambivalens till att börja förändra dem. I en IKBT-behandling får patienten överblick och autonomi och samtidigt en mer regelbunden kontakt med sin behandlare. Internetbaserade program kan fungera som en kontakt med vården som sänker tröskeln för vidare hjälp och behandling.
2. Tidiga insatser med t.ex. iKBT förebygger framtida problem
Genom att fångas upp tidigt, antingen när man söker för annat eller om man söker vid lindriga besvär, kan många patienter undvika att hamna i en mer allvarlig sjukdomsutveckling.
3. Sammanfattning – iKBT för ätstörningar
IKBT erbjuder inte bara en tillgänglig och evidensbaserad behandling för patienter med lindriga ätstörningar utan fungerar också som ett verktyg för att stärka behandlarnas kompetens och ge dem trygghet i att hantera ätstörningsproblematik, även utan specialistkunskap. Genom att erbjuda strukturerad och flexibel vård tidigt kan vi hjälpa både behandlare och patienter att uppnå bättre behandlingsresultat och förhindra att lindriga problem utvecklas till allvarliga tillstånd
Vill du förbättra bemötandet av patienter genom iKBT?
Tveka inte att höra av dig om du vill prata om bemötande och behandling av lindriga ätstörningar! Vi är intresserade av dialog med olika verksamheter och övertygade om att det behövs många olika sätt att erbjuda behandling på
Vi finns tillgängliga för att ge dig en inblick i hur vårt internetbaserade KBT-program Ätstörningshjälpen kan användas för att erbjuda evidensbaserad behandling av lindriga ätstörningar. Programmet utvärderas just nu i en studie i reguljär primärvård i Region Jönköping.
Om du vill fördjupa dig ytterligare i ämnet erbjuder vi också föreläsningar om bemötande och behandling av ätstörningsproblematik – anpassat för den vardag som många behandlare står inför. Hör av dig till oss, eller klicka in på bannern nedan för att upptäcka mer.