Tics och Tourettes syndrom – bedömning, bemötande och behandling enligt CBIT

Tics och Tourettes syndrom – bedömning, bemötande och behandling enligt CBIT

Klinisk psykologi
Fördjupningskurs

Kursdeltagarna ska tillgodogöra sig följande kunskap om Tourettes syndrom:

 • Symtom och samsjuklighet
 • Bedömning och behandling (enligt de nya europeiska kriterierna)
 • Förmåga att bedriva behandling enligt CBIT
 • Bemötande av målgruppen
 • Kursen riktar sig främst till personal som möter personer med tics och Tourettes syndrom inom sjukvården, exempelvis psykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, neurologi, samt primärvård. Särskilt fokus läggs på psykologiska behandlingsmetoder.

  För att kunna använda sig av metoden CBIT förutsätts grundläggande kompetens inom KBT, med fokus på beteendeterapeutiska interventioner.

  Dag 1

  Fördjupad information om tics och Tourettes syndrom, inklusive symtom, samsjuklighet och teorier om etiologi, samt en orientering i de nya europeiska riktlinjerna enligt ECAP. Vidare ges en teoretisk genomgång av bedömning och psykologisk behandling vid dessa tillstånd, och även gällande farmakologisk behandling.

  Dag 2

  Fokus under denna dag är att gå igenom behandlingsmanualen Comprehensive Behavioral Intervention for Tics (CBIT), som är en evidensbaserad beteendeterapeutisk metod som har inlärningsteori och beteendeterapi som grund. Här lyfts även likheter och skillnader vid behandling med ERP (exponering med responsprevention) vid tics. Under dag två ingår även information om relaterade syndrom; trichotillomani, dermatillomani och OCD.

  Rekommenderad litteratur

  Robertson, M. M., Eapen, V., Singer, H. S., Martino, D., Scharf, J. M., Paschou, P., Roessner, V., Woods, D. W., Hariz, M., Mathews, C. A., Crncec, R., & Leckman, J. F. (2017). Gilles de la Tourette syndrome. Nature reviews Disease primers, 3(1), 1-20.

  Woods, D. W., Piacentini, J. C., Chang, S. W., Deckersbach, T., Ginsburg, G. S., Peterson, A. L., Scahill, L. D., Walkup, J. T., Wilhelm, S. (2008). Managing Tourette Syndrome: A Behavioral Intervention for Children and Adults. Oxford University Press.

  Utbildningen förmedlas på distans, vilket innebär att du kan delta från valfri plats. För att få ut mesta möjliga av utbildningen behövs en stabil internetuppkoppling, hörlurar med mikrofon samt en webbkamera.

  I priset ingår och intyg efter genomförd kurs.
  Om tre eller fler anmäls från samma arbetsplats ges 10 % rabatt. 
  Observera att anmälan är bindande.

  Mycket bra! Petter Tunlind är en väl förberedd och engagerad kursledare och föreläsare! En ödmjuk och proffsig framtoning och samtidigt en hög kompetens som förmedlades på ett mycket pedagogiskt sätt.

  “Jag uppskattade att vi fick möjlighet att prova på övningar.”

  “Dag två och genomgången av hur CBIT går till uppskattade jag särskilt mycket under kursen. Det gav mig bättre överblick av metoden (och då hade jag ändå skummat igen manualen sen tidigare).”

  “Jag uppskattade möjligheten att få utbyta erfarenheter med andra.”

  “Föreläsarens pedagogik var mycket bra, tydligt och lättillgängligt. Bra med videor som visade tics.”

  Citat från tidigare kursdeltagare
  Omfattning

  2 tillfällen

  Pris
  8900 kr/pers (exkl. moms)

  Gör en intresseanmälan

  Hej, undrar du något?

  Vi har samlat vanliga frågor och svar om våra utbildningar. Tveka inte att höra av dig om du inte hittar svar på din fråga!

  Tipsa gärna någon annan om den här utbildningen!

  Kontakt

  Porträttfoto av Petter Tunlind

  Petter Tunlind

  Psykologkonsult Klinisk och pedagogisk psykologi

  Leg. psykolog
  Kontaktuppgifter

  Så tycker tidigare deltagare om våra utbildningar

  ”Utmanande frågor både under föreläsningar och på examinationen, visar på att ni ställer krav på deltagarna, samt vill att nivån för reflektion förväntas vara på hög nivå.”

  ”Otroligt kunnig och entusiasmerande kursledare! Mycket skicklig på att förklara och ger bra, konkreta exempel.”

  “Utbildaren är fantastiskt kunnig och engagerad och lyckas få alla deltagare aktiva och delaktiga. Vi var en liten grupp och det kändes tryggt och alla kunde ta plats. Jag är supernöjd och har lärt mig mycket både teoretiskt och praktiskt utifrån alla rollspel och övningar.”

  ”Otroligt kompetenta utbildare. Bra upplägg med teori och mycket praktiska uppgifter och övningar som jag kommer att kunna använda i mitt arbete. Hög nivå på hela upplägget.”

  ”Föreläsarens varma och fina förhållningssätt var underbart! Det var lätt att följa med och pedagogiskt upplagt. Inspirerande föreläsare som lärde ut med stor kunskap och en gnutta humor.”

  ”Utbildarens kunskap men samtidigt prestigelöshet gjorde mig trygg.
  Kursens föreläsare var pedagogisk, prestigelös och inspirerande. Tycker om när det är en blandning av teori och praktiska övningar, vilket var en röd tråd genom hela utbildningen.”

  ”Tydligt upplägg under dagarna, bra med tid för egna frågor och reflektioner.
  Super bra! Tycker kursen lämpade sig bra på distans. Det var bra att den gavs på distans för jag hade nog inte sökt annars.”

  ”Kunskapsnivån hos föreläsarna – det märks att de vet vad de pratar om och att de kan fältet. Kunde svara på kluriga frågor, förklara bredare och djupdyka vid behov.”

  ”Inget var onödigt, allt väldigt matnyttigt. Tre mycket inspirerande och effektiva dagar. Kände mig väldigt ”påfylld” och ”pepp”!”

  Boka utbildningen

  Tics och Tourettes syndrom – bedömning, bemötande och behandling enligt CBIT

  Pris
  8900 kr/pers (exkl. moms)

  Gör en intresseanmälan

  Din utveckling är vår högsta prioritet och med vår spetskompetens och expertis kan du känna dig trygg

  Alltid evidensbaserade metoder

  Vare sig du går en längre eller kortare utbildning hos oss utgår den alltid från evidensbaserad psykologisk forskning.

  Dina kursledare har spetskompetens

  Våra kursledare är alltid uppdaterade i enlighet med den senaste forskningen och har praktisk erfarenhet i hur man applicerar teori till att bli verklighet.

  Vi är experter på distansutbildning

  Vi har tio års erfarenhet av digital psykologi och de flesta av våra utbildningar sker på distans.