Att bemöta och behandla suicidala klienter

Att bemöta och behandla suicidala klienter

Klinisk psykologi
Workshop/föreläsning Grundkurs

Efter genomförd workshop kommer deltagaren att:

  • Ha förmåga att genomföra en strukturerad bedömning av suicidrisk och suicidala patienter, med fokus på funktionella och acceptansbaserade perspektiv
  • Förstå och tillämpa modeller för suicidbedömning och behandling
  • Kunna tillämpa olika typer av interventioner vid suicidala tillstånd, baserade på ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och FACT (Focused ACT)
  • Utbildningen riktar sig till alla behandlare som möter suicidala klienter i sin verksamhet inom primärvård, inom psykiatri, socialtjänst eller på behandlingshem, HVB eller annan institutionsvård, som vill fördjupa sina kunskaper i suicidbedömning och behandling.

    Då modellen bygger på ett funktionellt och acceptansbaserat perspektiv är det önskvärt med grundläggande kompetens inom KBT och ACT.

    Innehållet kommer vara övervägande praktiskt med demonstrationer, rollspel och olika övningar. Inledningsvis går vi igenom de teoretiska och vetenskapliga fundament som ligger till grund.

    Kurslitteratur: 

    Chiles, J.A., Strosahl, K.D.& Weiss Roberts, L. (2020) Suicidala patienter. En klinisk handbok för bedömning och behandling. 2 utg. Natur och Kultur. (430 sidor)

    Referenslitteratur:

    Ramnerö, J. & Törneke, N. (2020). Beteendets ABC – En introduktion till behavioristisk psykoterapi. Lund: Studentlitteratur AB.

    Walser, R.D. (2021). ACT från hjärtat: hur du som terapeut kan arbeta flexibelt, processbaserat och klientbaserat. Stockholm: Natur och kultur.

    Thomas och Johanna har båda lång erfarenhet av att jobba med komplexa patienter där suicidproblematik ofta är ett mer eller mindre bestående inslag i problemlösningen. De är båda vana föreläsare och workshopshållare samt jobbar parallellt med att utbilda, handleda och implementera metoden kliniskt med just denna målgrupp.

    Thomas Gustavsson, leg psykolog, en av grundarna till Psykologpartners och har haft psykiatrin som huvudsakligt intresse under de snart 25 år han varit kliniskt verksam. Bland erfarenheterna finns att bygga upp vårdprogram i olika verksamheter både som konsult och som ägare/verksamhetsdrivande. Thomas var en av de som startade Södermottagningen i Helsingborg, efter att ha jobbat som konsult inom Malmös upphandlade öppenvårdspsykiatri i flera år. Därefter var han en del av att bygga upp 4 HVB-hem i Skåne med målgruppen unga kvinnor med komplex problematik, med eller utan missbruk och funktionsnedsättningar. Svåra självskadebeteenden och suicidnära beteenden var en av de huvudsakliga arbetsområdena. Thomas är sedan 2019 egenföretagare och jobbar uteslutande som klinisk konsult inom psykiatri samt handleder, utbilda och implementerar vårdmodeller som denna suicidmodell. 

    Thomas är medförfattare till tre böcker inom området. Fokuserad ACT (Brief interventions for radical change i originalutgåva), Inside this Moment samt Må dåligt. De första två tillsammans med Kirk Strosahl och Patricia Robinson. Den senare tillsammans med Jonas Ramnerö och Tobias Lundgren.

    Johanna Morén, leg psykolog, leg psykoterapeut och handledarutbildad i KBT. Hon har arbetat i vuxenpsykiatri sedan slutet av 90-talet med ett särskilt fokus på komplex problematik, inledningsvis med psykospatienter och därefter med allmänpsykiatriska patienter med emotionell instabilitet och suicidalitet. Hon gick in som chef ett antal år på en enhet i Norra Stockholms Psykiatri för att starta upp och ingå i ett DBT-team 2006 för att därefter återgå i klinisk tjänst. På kliniken ingick hon i det länsövergripande arbetet med vårdprocessen kring emotionell instabilitet och självskada. 2016 började hon på Psykologpartners och arbetar fortsatt kliniskt, men ägnar alltmer tid åt att handleda och utbilda. På senare tid har hon fått uppdrag av LÖF (Landstingets Ömsesidiga Försäkringsbolag) och Socialstyrelsen att representera Psykologförbundet tillsammans med andra yrkesförbund i att granska sjukvården inom området suicidprevention. Hon är sedan flera år ordförande i BTF (Beteendeterapeutiska föreningen) och representant i den europeiska föreningen för KBT (EABCT) där hon har ingått i arbetsgrupp kring etiska riktlinjer. 

    För psykologer rekommenderas Specialistkurs Suicidalitet – bedömning och behandling.

    Startdatum för kommande kurs är ännu inte satt, men den har reackrediterats och haft flera omgångar tidigare.

    Nästa tillfälle

    27 maj 2025
    Pris
    10000 kr/pers (exkl. moms)
    Omfattning

    2 tillfällen

    Kommande kursstarter
    Att bemöta och behandla suicidala klienter - Stockholm
    Start 27 maj 2025 09:00-16:00 Boka plats
    Psykologpartners
    Luntmakargatan 49
    Stockholm

    27 maj 2025 09:00-16:00

    28 maj 2025 09:00-16:00

    Mer information

    Hej, undrar du något?

    Vi har samlat vanliga frågor och svar om våra utbildningar. Tveka inte att höra av dig om du inte hittar svar på din fråga!

    Tipsa gärna någon annan om den här utbildningen!

    Kontakt

    Porträttfoto av Johanna Morén

    Johanna Morén

    Psykologkonsult Klinisk och pedagogisk psykologi

    Leg. psykolog, Leg. psykoterapeut, Handledare
    Kontaktuppgifter

    Så tycker tidigare deltagare om våra utbildningar

    ”Utmanande frågor både under föreläsningar och på examinationen, visar på att ni ställer krav på deltagarna, samt vill att nivån för reflektion förväntas vara på hög nivå.”

    ”Otroligt kunnig och entusiasmerande kursledare! Mycket skicklig på att förklara och ger bra, konkreta exempel.”

    “Utbildaren är fantastiskt kunnig och engagerad och lyckas få alla deltagare aktiva och delaktiga. Vi var en liten grupp och det kändes tryggt och alla kunde ta plats. Jag är supernöjd och har lärt mig mycket både teoretiskt och praktiskt utifrån alla rollspel och övningar.”

    ”Otroligt kompetenta utbildare. Bra upplägg med teori och mycket praktiska uppgifter och övningar som jag kommer att kunna använda i mitt arbete. Hög nivå på hela upplägget.”

    ”Föreläsarens varma och fina förhållningssätt var underbart! Det var lätt att följa med och pedagogiskt upplagt. Inspirerande föreläsare som lärde ut med stor kunskap och en gnutta humor.”

    ”Utbildarens kunskap men samtidigt prestigelöshet gjorde mig trygg.
    Kursens föreläsare var pedagogisk, prestigelös och inspirerande. Tycker om när det är en blandning av teori och praktiska övningar, vilket var en röd tråd genom hela utbildningen.”

    ”Tydligt upplägg under dagarna, bra med tid för egna frågor och reflektioner.
    Super bra! Tycker kursen lämpade sig bra på distans. Det var bra att den gavs på distans för jag hade nog inte sökt annars.”

    ”Kunskapsnivån hos föreläsarna – det märks att de vet vad de pratar om och att de kan fältet. Kunde svara på kluriga frågor, förklara bredare och djupdyka vid behov.”

    ”Inget var onödigt, allt väldigt matnyttigt. Tre mycket inspirerande och effektiva dagar. Kände mig väldigt ”påfylld” och ”pepp”!”

    Boka utbildningen

    Att bemöta och behandla suicidala klienter

    Stockholm

    10000 kr/pers (exkl. moms)

    Platser kvar

    Datum

    Start 27 maj 2025 09:00-16:00

    27 maj 2025 09:00-16:00

    28 maj 2025 09:00-16:00

    Din utveckling är vår högsta prioritet och med vår spetskompetens och expertis kan du känna dig trygg

    Alltid evidensbaserade metoder

    Vare sig du går en längre eller kortare utbildning hos oss utgår den alltid från evidensbaserad psykologisk forskning.

    Dina kursledare har spetskompetens

    Våra kursledare är alltid uppdaterade i enlighet med den senaste forskningen och har praktisk erfarenhet i hur man applicerar teori till att bli verklighet.

    Vi är experter på distansutbildning

    Vi har tio års erfarenhet av digital psykologi och de flesta av våra utbildningar sker på distans.