Nyhet

Vi delar det senaste inom exempelvis ACT på ett kostnadsfritt webbinarium! Möt vår psykologkonsult Åsa Dufmats

2 min läsning

Fem psykologkonsulter – fem perspektiv från konferensen om funktionell kontextuell beteendevetenskap och ACT

I juli åkte fem av våra psykologkonsulter till Cypern för att medverka på Association for Contextual Behavioral Science (ACBS). Vi har fått ta del av Therese, Marias, Ulrikas och Celias upplevelser och näst på tur är vår psykologkonsult Åsa Dufmats.

Hej Åsa! Du har en del erfarenhet av ACBS, berätta?

Jag är ganska välbekant med vad som pågår inom ACBS eftersom jag just avslutat två års styrelsearbete i ACBS Sweden. För åtta år sedan deltog jag på världskonferensen i Berlin och såg nu fram emot att åter befinna mig i kontexten kontextuell psykologi! Jag printade ut programmet på hemmaplan och markerade vad jag ville gå på – en eftermiddag hade jag fyra parallella sessioner jag var intresserad av. 

Väl på plats var allting välorganiserat och den härliga stämningen jag mindes från Berlin infann sig direkt. Alla människor är intresserad av att prata, såväl förstagångsdeltagare som storheter som Steven Hayes. Apropå Steven Hayes var naturligtvis hans processbaserade KBT ett område väckte mycket intresse. För egen del valde jag dock bort Steven Hayes två-dagars workshop på ämnet till förmån för Robyn Walsers workshop om trauma och andra belastande livshändelser. En spaning från denna – som återkom under andra föreläsningar och workshops under konferensen och från Steven Hayes arbete med processbaserad KBT – var en rörelse från diagnoser och manualer till en mer individanpassad approach utifrån vilka svårigheter individen har och vilket sammanhang den befinner sig i.

Spännande! Vad mer kan sägas om denna rörelse?

En rörelse ifrån att leta efter diagnoser för att definiera individer och en kritik mot DSM-systemet som utgångsläge för bedömning och behandling. En annan spaning var intresse för den andliga dimensionen. Många workshops adresserade själv-som-kontext och många handlade om döden. Min tredje spaning från konferensen handlar om mod – att vara lekfull, att göra annorlunda, att använda sig själv och sina erfarenheter som exempel för att normalisera och modellera. 

Tack för din reseberättelse, Åsa.

Nästa vecka, den 26:e september delar vi våra lärdomar från ACBS på ett kostnadsfritt webbinarium. Klicka här för att anmäla dig!

Denna höst har vi fått följa fem av våra psykologkonsulter som inhämtade ny kunskap på Cypern och världskongressen ACBS i juli. Nu delar vi kunskapen vidare på ett kostnadsfritt webbinarium den 26:e september. På bild (från vänster) ser vi Åsa Dufmats, Celia Young och Ulrika Ermedahl Bydairk.