Nyhet

Är du nyfiken på det senaste inom exempelvis ACT? Möt vår psykologkonsult Therese Andersson!

4 min läsning

Fem psykologkonsulter – fem perspektiv från konferensen om funktionell kontextuell beteendevetenskap och ACT

I juli åkte fem av våra psykologkonsulter till Cypern för att medverka på Association for Contextual Behavioral Science (ACBS). Vår psykologkonsult Maria Lalos fick vi möta förra veckan, och näst ut är Therese Andersson med sin reseberättelse!

Möt vår psykologkonsult Therese Andersson

Therese Andersson är en av våra fem psykologkonsulter som medverkade på ACBS konferensen 2023. Idag får vi ta del av hennes berättelse som definitivt innehåller en twist!

Hej Therese! Vad var dina förväntningar inför resan?

Jamen, tänk att få möjligheten att åka på en världskonferens som samlar psykologer och psykoterapeuter och forskare inom kontextuell och funktionell psykologi. ACT – världskonferens, på Cypern! Jag hade höga förväntningar men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Eller för att uttrycka det mer ”ACT´igt”; OCH det blev inte riktigt som jag tänkt mig.

Det låter som att något inte gick riktigt som det skulle..?

Nä, jag blev kvar i Sverige, i Norrköping. Hemma i min varma lägenhet istället för att få åka till ett varmt och härligt Cypern.

Berätta mer, vad hände egentligen?

Jag fick värk i en infekterad tand och feber! Istället för att få vara med när ACBS konferensen invigdes blev det ett besök hos tandläkaren för att påbörja mitt livs första rotfyllning. Där låg jag rädd och orolig och helt ”fused” och fast i tanken om ”Varför Varför, varför, varför drabbar detta mig just nu”. Jag skulle ju få åka på konferens!

Så hur blev det med allt?

Tanden gick inte att rädda och jag blev frisk i samma stund de drog ut den sen. När jag satt där hos tandläkaren kom jag att tänka på min mormor. Hon var en klok gammal Pitegumma med löständer hon och hon hade ett ordspråk; ”Det man inte förstår får man lämna”

Eller egentligen så sa hon; ”Hä man it förstå få man lämen”. För så säger man på pit-bondska till någon som fastnat i ältande eller negativa tankebanor. Jag har använt mormors ord i åtskilliga psykoterapier. Ofta har det varit en hjälpsam story/metafor för människor som upplevt sig fast. Och där låg jag alltså själv nu, helt fused med att jag var sjuk och hade ont. Tjurig var jag också över att inte få åka till Cypern.

Jag kommer faktiskt på mig själv med att le där i tandläkarstolen. Något glimmar till i mig. Jag får först inte riktigt fatt i vad det är men det har något med ACT och världen att göra. Jag bestämmer mig för att jag ska delta ändå. Jag har läst något om en digital plattform för konferensen.  Naturligtvis! En ideell association som brinner för att bidra och göra gott för människor och världen. Det måste vara fler som inte reser till konferensen 2023.

Therese blev kvar i Norrköping men kunde lyckligtvis närvara på ACBS konferensen digitalt. Här sitter hon tillsammans med hunden Max, eller Soy Choko Maximilliam de Maxin som hans fullständiga namn är.

Så du deltog alltså helt online?

Precis, jag bestämde mig för att delta online . Om jag inte kan åka till konferensen så får konferensen komma till min soffa! Trots att jag inte blev psykolog för att jobba med data så blev det konferens till slut, även för mig, och jag och kollegorna ser alla fram emot att få dela med oss av våra lärdomar.

Tack Therese!

PS. Lärdomarna från världskongressen får du helt kostnadsfritt på vårt webbinarium som går av stapeln den 26:e september. Mer info och anmälan hittar du här!

Psykologpartners medverkar på världskongressen ACBS för att inhämta den senaste forskningen inom bland annat ACTFem av våra psykologkonsulter delar i denna serie med sig av erfarenheterna från världskongressen ACBS – fyra landade och var med på Cypern och Therese deltog digitalt.