Har du koll på Kognitiv beteendeterapi (KBT)? Vi har kunskapen från grund till spets.
Psykologpartners är pionjärer inom Kognitiv Beteendeterapi (KBT) i Sverige. I över 20 år har vi applicerat metoden och tillsammans har vi gjort skillnad för många i vårt samhälle. I den här artikeln kan du lära dig mer om metoden.
6 min läsning
Klinisk och pedagogisk psykologi
Är du intresserad av hur du kan använda dig av metoden? Utforska mer kring våra utbildningar, vår handledning och vår psykologmottagning.
Vad står KBT för och vad är det?
Kognitiv beteendeterapi (KBT) grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön, samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden. Ett centralt antagande är att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar, och vice versa.
Olika KBT-terapier betonar de två perspektiven i olika utsträckning. Medan klassisk beteendeterapi kan handla om att gradvis närma sig det som framkallar obehag (till exempel spindlar, sociala situationer) till dess att obehaget försvunnit, fokuserar kognitiv terapi på att identifiera och bryta negativa tankemönster. De två perspektiven och teknikerna förekommer dock ofta tillsammans. Dialektisk beteendeterapi och Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är exempel på vad man kallar tredje vågens KBT. Dessa innehåller influenser från buddhistiskt tänkande i tekniker för att bland annat uppnå medveten närvaro (eng. mindfulness) och acceptans.
Oavsett vilket problem som behandlas, kännetecknas KBT av ett strukturerat upplägg och ett undersökande samarbete mellan terapeuten och klienten.
Klienten informeras om arbetssättet, och sedan kartlägger man med en så kallad beteendeanalys vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår. Denna utmynnar i en behandlingsplan som provas och utvärderas under behandlingens gång. Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen, där nya förhållningssätt testas och följs upp.
Finns det forskning på att KBT fungerar?
Kognitiv beteendeterapi bygger på flera teorier och innehåller olika behandlingsmetoder, men det finns tydliga gemensamma drag:
- Ett strukturerat, målinriktat arbetssätt med en aktiv terapeut
- Vikten av en god relation med fokus på samarbete mellan terapeut och klient
- Att behandlingen fokuserar på nuet mer än på det förflutna
- Att de metoder som används ska vara vetenskapligt utvärderade
- Att behandlingsmetoderna förändras i takt med nya forskningsrön
- Att klienten arbetar med hemuppgifter mellan behandlingssessionerna
- Ett långsiktigt fokus på att ge klienten ökad kontroll över sitt liv
Den omfattande forskningen har lett till att metoder inom KBT med tiden har förbättrats och förfinats. Idag finns dokumenterat effektiva behandlingsmetoder för de flesta typer av ångestproblem, för depressioner och för beroendeproblematik. Vidare har KBT visat sig vara effektiv behandling av sex- och samlevnadsproblem, missbruksproblem och sömnproblem. Detsamma gäller schizofreni, psykosomatik och stressrelaterade problem samt olika former av problem hos barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Där man jämfört behandlingsresultat av beteendeterapeutiska och kognitivt beteendeterapeutiska metoder med andra terapimetoder har man vanligtvis kunnat se bättre resultat för KBT.
Hur förändrar man tankar, känslor och beteenden?
Det finns en mängd olika metoder att arbeta med i KBT. Alla syftar till att förstå, avhjälpa och hantera de problem som den hjälpsökande personen vill behandla. Det primära är inte att förändra tankar och känslor direkt, utan förändring sker genom att ändra beteenden. Då sker en nyinlärning där nya perspektiv på tankar och känslor framkommer. De vanligaste metoderna för förändring är exponering och beteendeaktivering.
När man arbetar med exponering (en central metod för behandling av ångest) närmar man sig något man är rädd för på ett kontrollerat och gradvis sätt. Detta gör man i syfte att minska sin rädsla på sikt.
Beteendeaktivering, som är en metod för att behandla depression, går i korthet ut på att åter börja utföra sådant man tidigare, t.ex. före man blev deprimerad, har ägnat sig åt och uppskattat. Även här arbetar man gradvis och på ett sätt som passar klientens aktivitets- och energinivå. Andra vanliga tekniker är beteendeexperiment, problemlösning och tillämpad avslappning. Behandlaren tar sin utgångspunkt i sin analys av problemen och väljer tillsammans med klienten den/de behandlingsmetoder som bedöms passa bäst.
Vem kan utbilda sig inom KBT?
Arbetar du inom ett människovårdande yrke och i en verksamhet som bedriver psykologisk behandling har du möjlighet att utbilda dig inom KBT. Psykologer har alla en grundläggande behandlarkompetens i sin utbildning, där KBT är en inriktning. Andra yrkeskategorier, bl a läkare, sjuksköterskor, präster och socionomer har möjlighet att utbilda sig i KBT i en grundläggande psykoterapiutbildning (GPU). Därefter finns möjlighet att vidareutbildning till leg. psykoterapeut.
Har du en annan yrkestillhörighet än de som beskrivs ovan och arbetar med att hjälpa människor i verksamheter som bedriver psykologisk behandling har du ändå möjlighet att utbilda dig i KBT. För att säkerställa att kunskapen används rätt är det viktigt att all utbildning kontinuerligt följs upp i handledning som utförs av erfarna KBT-handledare.
Varför ska jag välja KBT när jag söker hjälp?
Det är stora skillnader mellan hur man inom olika terapiinriktningar ser på uppkomst av problem, vad som vidmakthåller besvären samt hur dessa ska behandlas. Vår uppfattning är att det, när du ska söka hjälp, är viktigt att du tittar på om den terapiform du söker har vetenskapligt stöd för just de besvär du söker behandling för.
Ett problem är att beteckningen KBT inte är skyddad enligt lag vilket innebär att vem som helst kan kalla sig KBT-terapeut och liknande utan att först ha genomgått en tillräcklig utbildning inom KBT. Detta gör det svårare för personer som söker vård att hitta en behandlare med rätt kompetens.
Vi rekommenderar att du väljer en behandlare som minst har en grundläggande psykoterapiutbildning (det som tidigare kallades steg-1-utbildning) inom KBT. Denna utbildning är en tvåårig utbildning där de som går utbildningen också får kontinuerlig handledning av en erfaren behandlare/handledare. Om du känner dig osäker kan du fråga den behandlare du träffar vilken utbildning i KBT denne har.
Vad har Psykologpartners för utbildning inom KBT?
Alla psykologer på Psykologpartners som arbetar med psykologisk behandling har minst en grundläggande psykoterapiutbildning inom KBT. Många har också vidareutbildat sig till psykoterapeuter inom KBT (en påbyggnadsutbildning inom psykologisk behandling) och flera är utbildade handledare och lärare inom KBT.
I vilka typer av verksamhet fungerar KBT?
KBT är tillämpbart i alla verksamheter som syftar till att utveckla och hjälpa människor som av olika anledningar har svårigheter att fungera optimalt i vardagen och arbete/skola. Det kan röra sig om hälso- och sjukvård, psykiatri, rehabilitering, beroendevård, men även andra verksamheter oberoende av om den är privat eller offentligt finansierad. Har du funderingar kring hur KBT skulle vara av värde i din verksamhet, tveka inte att kontakta oss.