Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning
Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning
Ackreditering VT 2026
Ackrediterad som 1 fördjupningskurs inom Forensisk psykologi, Funktionshindrens psykologi, Hälsopsykologi, Klinisk barn- och ungdomspsykologi, Klinisk vuxenpsykologi, Missbruks- och beroendepsykologi, Neuropsykologi och Psykologisk behandling/psykoterapi. Kursen godkänns även som 1 breddkurs inom övriga specialiteter.
Kursen är under reackreditering för VT 2026.
Varmt välkommen till vår specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning
Kursen utgår från kunskaperna som legitimerade psykologer har i sin grundutbildning. Den diagnostiska modellen som utgår från evidensbaserad sammanställning gällande diagnostik är bland annat den nya HiTop-modellen för psykopatologi som utgår från sammanställda och beforskade data för diagnostik och därmed minskar behovet att använda kategoriska modeller i diagnostik och ökar användandet av prototypala diagnostiska modeller. De nya prototypala modellerna med utgångspunkt i ICD 11 samt HiTop utgår från det evidensparadigmet samtidigt som det hjälper klinikern att hitta den diagnos som bäst förklarar tillståndet. Vilket därefter leder till genomarbetade bedömningar och rekommendationer.
Kursen kommer att innehålla arbete med evidensbaserad diagnostiska instrument och kliniska färdigheter för att kunna säkerställa god klinisk praxis. Evidensbaserade principer ska vara utgångspunkten och deltagarna ska kunna vara förtrogna med den diagnostiska processen för att kunna ställa diagnoser, kunna avfärda diagnoser samt på ett professionellt sätt resonera kring differentialdiagnostik. Psykiatrins patienter har en stor bredd och många patienter uppfyller kriterier för flertal olika diagnoser vilket ställer höga krav på klinikers skolning i differentialdiagnostik, att kunna föra diagnostiska resonemang för att ställa och utesluta olika diagnoser samt ha en god skolning i hur skattningsskalor och semistrukturerade intervjuer ska värderas samt att kunna stå fast i den kliniska bedömningar oavsett yttre påtryckningar.
De grundläggande diagnostiska kunskaperna som psykologer besitter efter avslutad psykologutbildning är många gånger alltför grunda för klinisk vardag inom hälso och sjukvård. Kunskap kring relevant information som ska samlas in, sorterandet av relevant information och se patientens unika fungerande samt att se funktionalitet i beteenden behövs för att kunna bedöma utreda och rekommendera åtgärder och behandlingar.
För att säkerställa yrkesidentitet och öka förmågan till samarbete över proffesionsgränser samt att stärka psykologens yrkesidentitet inom kliniskt diagnostiskt arbete bedöms det vara av vikt att psykologen ges en möjlighet till fördjupad träning inom diagnostik och informationsinsamling och rekommendationsarbete. Detta är nödvändiga för att kunna verka i klinisk vardag som ofta domineras av komplexa ärenden med patienter med sociala svårigheter, missbruk, nedsatt kognitivt fungerande och en flora av psykiatriska symtom. Psykologens kompetens kring beteenden och funktion av beteenden kan därmed användas som en plattform för att kunna värdera symtom för att säkerställa diagnostiska resonemang. Dock saknar ofta kliniskt verksamma psykologer kompetens kring differentialdiagnostik och komplexa ärenden för att kunna föra dessa typer av resonemang eller för att känna sig säkra i teamarbete med andra yrkeskategorier.
Så tycker tidigare deltagare om våra utbildningar
”Utmanande frågor både under föreläsningar och på examinationen, visar på att ni ställer krav på deltagarna, samt vill att nivån för reflektion förväntas vara på hög nivå.”
”Otroligt kunnig och entusiasmerande kursledare! Mycket skicklig på att förklara och ger bra, konkreta exempel.”
“Utbildaren är fantastiskt kunnig och engagerad och lyckas få alla deltagare aktiva och delaktiga. Vi var en liten grupp och det kändes tryggt och alla kunde ta plats. Jag är supernöjd och har lärt mig mycket både teoretiskt och praktiskt utifrån alla rollspel och övningar.”
”Otroligt kompetenta utbildare. Bra upplägg med teori och mycket praktiska uppgifter och övningar som jag kommer att kunna använda i mitt arbete. Hög nivå på hela upplägget.”
”Föreläsarens varma och fina förhållningssätt var underbart! Det var lätt att följa med och pedagogiskt upplagt. Inspirerande föreläsare som lärde ut med stor kunskap och en gnutta humor.”
”Utbildarens kunskap men samtidigt prestigelöshet gjorde mig trygg.
Kursens föreläsare var pedagogisk, prestigelös och inspirerande. Tycker om när det är en blandning av teori och praktiska övningar, vilket var en röd tråd genom hela utbildningen.”
”Tydligt upplägg under dagarna, bra med tid för egna frågor och reflektioner.
Super bra! Tycker kursen lämpade sig bra på distans. Det var bra att den gavs på distans för jag hade nog inte sökt annars.”
”Kunskapsnivån hos föreläsarna – det märks att de vet vad de pratar om och att de kan fältet. Kunde svara på kluriga frågor, förklara bredare och djupdyka vid behov.”
”Inget var onödigt, allt väldigt matnyttigt. Tre mycket inspirerande och effektiva dagar. Kände mig väldigt ”påfylld” och ”pepp”!”
Boka utbildningen
Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning
Malmö
20200 kr/pers (exkl. moms)
Datum
Start 8 apr 2026 09:00-16:008 apr 2026 09:00-16:00
9 apr 2026 09:00-16:00
6 maj 2026 09:00-16:00
7 maj 2026 09:00-16:00
3 jun 2026 09:00-16:00
4 jun 2026 09:00-16:00
Din utveckling är vår högsta prioritet och med vår spetskompetens och expertis kan du känna dig trygg
Alltid evidensbaserade metoder
Vare sig du går en längre eller kortare utbildning hos oss utgår den alltid från evidensbaserad psykologisk forskning.
Dina kursledare har spetskompetens
Våra kursledare är alltid uppdaterade i enlighet med den senaste forskningen och har praktisk erfarenhet i hur man applicerar teori till att bli verklighet.
Vi är experter på distansutbildning
Vi har tio års erfarenhet av digital psykologi och de flesta av våra utbildningar sker på distans.
