Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning

Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning

Klinisk psykologi
Specialistkurs för psykologer

Syftet är att bygga på och fördjupa kunskaper kring bedömning, utredning och diagnostik. Psykologer behöver god kännedom kring de mest välanvända och beforskade instrument som idag använts i den kliniska vardagen. Utbildningen har sin utgångspunkt i evidensbaserad bedömning som är en central del i psykologisk kompetens för att därefter kunna bedöma och rekommendera evidensbaserad behandling och praktik. Diagnostisk kompetens och förmåga att värdera symtomatologi utifrån evidensläget är en förutsättning för att kunna arbeta inom hälso- och sjukvård.

Efter kursen ska psykologen känna sig trygg med att komma med bedömningar, förslag på åtgärder och kliniskt förankrade behandlingsrekommendationer som passar i arbete inom hälso och sjukvård. Utbildning i klinisk bedömning och diagnostik stämmer väl överens med psykologförbundets policy om evidensbaserad psykologisk praktik (EBPP) Metoden hjälper klinikern att välja ut bästa tillgängliga evidens, samtidigt som klinikern får en möjlighet att öva färdigheter för diagnostisk arbete. Utbildningen innebär fördjupad teori och praktik för att kunna säkerställa en stabil kunskapsgrund för specialistpsykologer inom kliniska verksamheter.

Sammanfattningsvis syftar kursen till att fördjupa och ge erfarenhet av
arbete kring patienter med olika funktionsnedsättningar. Att göra
bedömningar och utredning när individen har nedsatt kognitiva förmåga,
bristande i funktionsnivå både affektivt, emotionellt och kognitivt samt
förbättra informationsinsamlandet och systematiserandet för att arbeta
för att psykologen i klinisk verksamhet ska kunna känna trygghet i
diagnosställandet samt föra resonemang med kliniker av annan
yrkesbakgrund. Allt detta inom ramen för evidensbaserade metoder och
psykologisk praktik.

Efter avslutad kurs ska den blivande specialistpsykologen, inom respektive område:

Kunskap och förståelse

• Besitta fördjupad och specialistanknuten kunskap om teoretiska utgångspunkter, aktuella forskningsresultat och evidens som ligger till grund för utvecklingen av moderna diagnostiska system.
• Uppvisa teoretisk fördjupning i olika diagnossystems vetenskapliga och historiska bakgrund samt förmåga att värdera deras relevans och tillämpbarhet i olika kliniska, kulturella och organisatoriska kontexter.
• Ha avancerad kunskap om metodik inom klinisk bedömning, inkluderande kriteriebaserad, prototypal samt dynamiskt informerad diagnostik.
• Ha specialistnivåkunskaper om psykiatriska diagnoser, differentialdiagnostiska överväganden och samsjuklighet, samt en djupare förståelse för hur kontextuella faktorer såsom kultur, miljö och livssituation påverkar symtombild.
• Känna till och kunna redogöra för evidensbaserade utredningsmodeller, såsom evidensbaserad assessment (EBA), och deras tillämpning i klinisk praxis enligt principerna för evidensbaserad psykologisk praktik (EBPP).
• Ha avancerad kunskap om informationsinsamling genom intervju- och samtalsteknik, skattningsinstrument samt psykometriska test, med förståelse för vad dessa mäter, dess tillförlitlighet och hur resultat tolkas på ett teoretiskt och kliniskt informerat sätt.
• Ha insikt i de juridiska, etiska och yrkesmässiga ramar som styr diagnostiskt arbete inom ramen för specialistpsykologens yrkesutövning.

Färdighet och förmåga

• Kritiskt värdera symtombilder och formulera psykologiskt och differentialdiagnostiskt resonemang i både muntlig och skriftlig form, exempelvis i journalföring, utlåtanden och i interprofessionella sammanhang där psykologen bidrar med fördjupad klinisk expertis.
• Självständigt genomföra diagnostiska utredningar enligt EBPP, genom att integrera forskningsbaserade metoder, professionell expertis och patientens individuella behov och kontext.
• Använda strukturerade och validerade verktyg samt anpassa tillvägagångssättet utifrån individens kognitiva, kulturella och psykosociala förutsättningar.
• Integrera och balansera juridiska, etiska och professionella överväganden i det diagnostiska arbetet, även i komplexa fall där flera perspektiv behöver vägas samman.
• Analysera samspel mellan kognitiv funktion, psykiatriska symtom och omgivningsfaktorer, och därigenom bidra till en helhetsförståelse i utrednings- och behandlingsteam.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

• Självständigt värdera insamlad information med beaktande av metodologiska begränsningar, individens symtombild och tillämpad utredningsstrategi.
• Kritiskt granska användningen av diagnostiska verktyg såsom psykometriska test, strukturerade intervjuer och andra instrument, med avseende på reliabilitet, validitet och etisk tillämpning.
• Reflektera över det egna kliniska förhållningssättet, identifiera utvecklingsområden och vidta åtgärder för att säkerställa kvalitet och träffsäkerhet i det diagnostiska arbetet.
• Anlägga ett etiskt medvetet och reflekterande förhållningssätt i samtliga steg av utredningsprocessen, särskilt vid kommunikation av diagnostiska slutsatser.

Målgrupp är leg psykolog som arbetar med ungdomar från 15 år samt vuxna inom kliniska verksamheter, psykiatri, habilitering, primärvård och företagshälsovård. Legitimerade psykologer inom verksamhet där diagnostisk kompetens är central, specialistpsykiatri, vårdcentral, företagshälsovård eller liknande verksamhet där diagnostik och remittering är en viktig del av arbetsuppgifterna.

Förkunskaper är leg psykolog som arbetar med ungdomar från 15 år samt
vuxna inom kliniska verksamheter, psykiatri, habilitering, primärvård
och företagshälsovård.

Kursen innefattar tre block

Dag 1-2: Från de historiska till de moderna aspekterna på diagnostik samt psykologens roll i arbetet. Att arbeta med klinisk bedömning från kriteriebaserad till prototypal diagnostik samt integrerar HiTop och RDOC. Blocket är primärt teoretiskt och inleds med undervisning kring ICD-11 och DSM 5 för att belysa hur deltagarna kan se likheter och skillnader i de diagnostiska ramverken samt resonera kring dessa. Psykologen ska även erhålla undervisning gällande HiTop och kunna resonera kring symtom utifrån detta. Därefter följer en fördjupning och interaktivt lärande gällande den alternativa personlighetsmodellen (AMPD) som återfinns i appendix i DSM 5. Innehållet syftar till att göra det möjligt för psykologen att använda STiP och PiD på ett kliniskt relevant sätt och resonera kring detta vilket även övas praktiskt. För deltagare soim primärt arbetar med ungdomar kommer det finnas möjlighet att genomföra IDAS-II. Blocket syftar till att ge klinisk relevans gällande modellen för prototypal diagnostik samt färdigheter för att samla in information och värdera information från patienter. Samtalen utgår ifrån analys av information och klinikern behöver uppvisa goda samtalsfärdigheter för att hämta in komplex information och bibehålla allians med patienterna. Svar som gäller symtomtyp, frekvens och duration behöver återfinnas och säkerställas i samtalet. Utredningssamtal utgår från en prototypal modell som ligger i linje med ICD-11 och där klinikern behöver kunna resonera kring vilken diagnos som bäst förklarar patientens svårigheter och resonera kring symtomatologi som ofta överlappas av flertalet diagnoser. Klinikern behöver kunna sätta patientens samtal i ett sammanhang och samtidigt resonera kring diagnostiska skiljelinjer.

Dag 3-4: Differentialdiagnostik, vad är det och hur ska vi förstå det. Att integrera kunskaper om ungdomar och unga vuxna samt att se hur kognition personlighet och kontext interagerar för att kunna genomföra psykiatrisk diagnostik. Tonvikt praktiskt användande: Differentialdiagnostik, bedömningar och skattningsskalor samt fördjupning av ungdomar och unga vuxna. Detta block fördjupar det praktiska användandet av STiP och PID eller IDAS II. Dagarna ger även praktisk fallbaserade övningar i differentialdiagnostik. Utgångspunkten är EBA, evidensbaserad bedömning och övningar för ställningstagande till insamlad anamnes, fakta eller vikten avsaknad av fakta som finns för ställningstagande till den kliniska fallformuleringen. Diagnoser som belyses är affektiva och ångesttillstånd, neuropsykiatri, samt personlighetssyndrom, psykos, substansbruk men även somatiska och kontextuella faktorer som behöver beaktas för att kunna föra differentialdiagnostiska resonemang på specialistpsykolognivå.

Dag 5-6: Diagnoser att beakta och utveckling i ett livsperspektiv. Att använda klinisk fallformulering i diagnostiskt arbete för diagnoser, ställningstagande och rekommendationer. Fortsatt fördjupning av enskilda diagnoser och hur dessa förändras över ett livsperspektiv samt ålderdom. Diagnoser som berörs är affektiva tillstånd, ångest, dissociativa tillstånd, trauma, psykos, missbruk, demens och diagnoser utifrån detta kunna ge formulera tydliga bedömningar och rekommendationer avseende klinisk verksamhet. Blocket avslutas med att koppla ihop tillstånden med obligatoriska artiklar för att säkerställa koppling mellan teori och praktik. Psykologen behöver gedigen och fördjupande kunskaper kring olika diagnoser inom psykiatrin samt hur dessa ska säkerställas och hur de kan ta sig olika uttryck. Psykologen behöver kunskaper kring missbruk, psykossjukdomar och affektiva sjukdomar. Dagen syftar till att bredda diagnostiken för att kunna bedöma social påverkan, diagnostik över livsspann, hur diagnoser kan förändras över tid och hur det kan ta sig uttryck för att kunna värdera diagnostik och diagnostiska bedömningar och resonemang. Arbetet integreras med klinisk fallformulering som förespråkas i både DSM och ICD 11 och som ger diagnosen ett större användningsområde än bara kodandet av den enskilda diagnosen utan tangerar hur diagnosen kan återkopplas till patienten i enlighet med therapeutic assesment. En metod för att göra utredningen till en intervention som innebär att patienten även har en ökad förståelse kring sig själv och syfte med rekommendationer, helt i enlighet med evidensbaserad psykologisk praktik. Praktiska övningar ingår för att öva ställningstagande och återkoppling

Omfattning 6 Heldagar

Hemuppgifter lämnas ut i samband med kursstart.

Kunskapsinhämtning sker genom fördjupande studier av vetenskapliga artiklar, aktuell kurslitteratur, seminarier och föreläsningar. Färdigheter tränas genom strukturerade gruppövningar, fallbaserade diskussioner, rollspel och praktisk tillämpning av intervju- och testmetodik. Deltagarna får också träning i att skriftligt såväl som muntligt kommunicera kliniska resonemang anpassat till olika mottagare, inklusive klienter, kollegor och andra vårdprofessioner. Värderingsförmåga och professionellt förhållningssätt utvecklas genom seminarier, reflektionstillfällen, praktiska övningar och återkommande diskussioner med föreläsarna såväl som andra kursdeltagare kring yrkesetiska dilemman och gränsdragningar.

American Psychiatric Association. (2022). DSM-5 TR Diagnostic and statistical manual of mental disorders: Text Revision (5th ed.). Arlington, VA. American Psychiatric Publishing.

Handbok i klinisk psykiatrisk diagnostik (2019) M Adler

Shorter Oxford Textbook of Psychiatry 7:th ed: (2018) Harrisson, Cowen,Burns & Fazel

Artiklar tillkommer.


Alexandra Rosendahl Santillo, Leg. psykolog, Leg. psykoterapeut, Specialist psykologisk behandling/psykoterapi, Handledare

Alexandra har bred erfarenhet av sedvanligt psykologarbete bland annat inom psykiatrin med behandling av självskadepatienter, handledning
för yrkesverksamma – enskilt eller i grupp, metod- och
verksamhetsutveckling samt implementation av nya behandlingsformer.
Alexandra är författare till boken DBT-SS Färdighetsträning,
Känslohantering vid kognitiva svårigheter.

Hanna Bolanowska, Leg. psykolog

Hannas erfarenhet finns inom diagnostik, utredning och behandling inom psykiatrisk vård, samt framtagande, implementering och utvärdering av vårdprocesser inom psykiatrisk öppenvård inklusive bedömning och utvärdering av ekonomiska effekter av valda processer. Hanna är just nu under utbildning till specialist inom klinisk psykologi.

Per Sunding, Leg psykolog

Per har erfarenhet från av arbete på BUP och inom den vuxenpsykiatriska
öppenvården. Han uppskattar särkilt mycket att arbeta med grupper som
vid tex. utbildningar, föreläsningar och gruppbehandlingar. Hos oss på
Psykologpartners kommer Per att arbeta med handledning för personal i skolor, HVB och LSS, men även ge klinisk behandling för barn, ungdomar och vuxna samt hålla utbildningar/ föreläsningar.

Per har, utöver sitt arbete som psykolog, mångårig erfarenhet som
inspelningsproducent i musikbranchen. Han har även varit gästföreläsare
och handledare i musikproduktion på musikhögskolor runt om i landet.

Alexandra Rosendahl Santillo, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialistpsykolog psykoterapi och psykologisk behandling, handledare KBT

Om tre eller fler anmäls från samma arbetsplats ges 10% rabatt.
Observera att anmälan är bindande.

Nästa tillfälle

8 april 2026
Pris
20200 kr/pers (exkl. moms)
Omfattning

6 tillfällen

Kommande kursstarter
Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning - Malmö
Start 8 apr 2026 09:00-16:00 Boka plats

8 apr 2026 09:00-16:00

9 apr 2026 09:00-16:00

6 maj 2026 09:00-16:00

7 maj 2026 09:00-16:00

3 jun 2026 09:00-16:00

4 jun 2026 09:00-16:00

Mer information

Hej, undrar du något?

Vi har samlat vanliga frågor och svar om våra utbildningar. Tveka inte att höra av dig om du inte hittar svar på din fråga!

Tipsa gärna någon annan om den här utbildningen!

Kontakt

Porträttfoto av Alexandra Rosendahl Santillo

Alexandra Rosendahl Santillo

Psykologkonsult Klinisk och pedagogisk psykologi

Leg. psykolog, Leg. psykoterapeut, Specialist psykologisk behandling/psykoterapi, Handledare
Kontaktuppgifter

Så tycker tidigare deltagare om våra utbildningar

”Utmanande frågor både under föreläsningar och på examinationen, visar på att ni ställer krav på deltagarna, samt vill att nivån för reflektion förväntas vara på hög nivå.”

”Otroligt kunnig och entusiasmerande kursledare! Mycket skicklig på att förklara och ger bra, konkreta exempel.”

“Utbildaren är fantastiskt kunnig och engagerad och lyckas få alla deltagare aktiva och delaktiga. Vi var en liten grupp och det kändes tryggt och alla kunde ta plats. Jag är supernöjd och har lärt mig mycket både teoretiskt och praktiskt utifrån alla rollspel och övningar.”

”Otroligt kompetenta utbildare. Bra upplägg med teori och mycket praktiska uppgifter och övningar som jag kommer att kunna använda i mitt arbete. Hög nivå på hela upplägget.”

”Föreläsarens varma och fina förhållningssätt var underbart! Det var lätt att följa med och pedagogiskt upplagt. Inspirerande föreläsare som lärde ut med stor kunskap och en gnutta humor.”

”Utbildarens kunskap men samtidigt prestigelöshet gjorde mig trygg.
Kursens föreläsare var pedagogisk, prestigelös och inspirerande. Tycker om när det är en blandning av teori och praktiska övningar, vilket var en röd tråd genom hela utbildningen.”

”Tydligt upplägg under dagarna, bra med tid för egna frågor och reflektioner.
Super bra! Tycker kursen lämpade sig bra på distans. Det var bra att den gavs på distans för jag hade nog inte sökt annars.”

”Kunskapsnivån hos föreläsarna – det märks att de vet vad de pratar om och att de kan fältet. Kunde svara på kluriga frågor, förklara bredare och djupdyka vid behov.”

”Inget var onödigt, allt väldigt matnyttigt. Tre mycket inspirerande och effektiva dagar. Kände mig väldigt ”påfylld” och ”pepp”!”

Boka utbildningen

Specialistkurs Diagnostik, bedömning och utredning

Malmö

20200 kr/pers (exkl. moms)

Platser kvar

Datum

Start 8 apr 2026 09:00-16:00

8 apr 2026 09:00-16:00

9 apr 2026 09:00-16:00

6 maj 2026 09:00-16:00

7 maj 2026 09:00-16:00

3 jun 2026 09:00-16:00

4 jun 2026 09:00-16:00

Din utveckling är vår högsta prioritet och med vår spetskompetens och expertis kan du känna dig trygg

Alltid evidensbaserade metoder

Vare sig du går en längre eller kortare utbildning hos oss utgår den alltid från evidensbaserad psykologisk forskning.

Dina kursledare har spetskompetens

Våra kursledare är alltid uppdaterade i enlighet med den senaste forskningen och har praktisk erfarenhet i hur man applicerar teori till att bli verklighet.

Vi är experter på distansutbildning

Vi har tio års erfarenhet av digital psykologi och de flesta av våra utbildningar sker på distans.