Har du träffat Ebba Lagercrantz och VERA BIRTH? Psykologpartners jobbar med start-up bolaget och Mittuniversitetet för att avhjälpa förlossningsrädsla!
Vi arbetar alltid med de senaste metoderna och har nyligen nått spännande milstolpar med det Stockholmsbaserade start-up bolaget VERA BIRTH som grundats av Ebba Lagercrantz. Ebba har gjort det till sin affärsidé att tackla förlossningsrädsla med Virtual Reality (VR) och har bland annat blivit uppmärksammad av morgonstudion och Rapport. Vi på Psykologpartners är både glada […]
8 min läsning
Vi arbetar alltid med de senaste metoderna och har nyligen nått spännande milstolpar med det Stockholmsbaserade start-up bolaget VERA BIRTH som grundats av Ebba Lagercrantz. Ebba har gjort det till sin affärsidé att tackla förlossningsrädsla med Virtual Reality (VR) och har bland annat blivit uppmärksammad av morgonstudion och Rapport. Vi på Psykologpartners är både glada och stolta över progressen och har fått en pratstund med Ebba för att ta reda på mer om projektet.
Hej Ebba! Vem är du?
Mitt namn är Ebba, är 34 år och driver bolaget VERA BIRTH. Jag arbetar även som barnmorska och älskar mitt jobb. Det är speciellt att få möta kvinnor i olika faser i livet. Jag har för närvarande min anställning på en barnmorskemottagning i Stockholm men har också erfarenhet från förlossningsvård samt eftervård. Jag tycker att alla delar som jag har erfarenhet av är fantastiska på sina sätt vilka jag kan kombinera i arbetet med VERA BIRTH. Graviditet och att få barn är ju det största många är med om i livet!
Berätta om VERA BIRTH, vad drömmer du om?
Min högsta dröm med bolaget är att alla gravida ska känna sig så förberedda som möjligt inför sin förlossning. Detta kan ske med hjälp av många olika slags förberedelser, där en av många skulle kunna vara VR teknik och de filmer vi tar fram. Många är nyfikna på förlossningens värld, men kan också känna en mild till måttlig rädsla inför en förlossning.
Jag vill att upplevelsen av att föda barn ska kännas så bra som det bara går, och idag är det tyvärr ofta enbart de negativa erfarenheterna som uppmärksammas. Det är viktigt att vi förstår och vet att i de flesta fall går det faktiskt bra. Det mest förekommande är okomplicerade förlossningar som blir en fin och kul erfarenhet. Att få lyfta det känns viktigt!
Låt oss backa bandet, vad är egentligen förlossningsrädsla?
Förlossningsrädsla är en rädsla inför en förlossning. Man brukar dela upp det i primär och sekundär förlossningsrädsla. Primär är att du är rädd för att föda barn utan att ha gjort det tidigare. Sekundär är att du har vart med om något som har skapat rädslan. Det finns många olika grader i båda delarna, och det är ganska vanligt att ha någon form av rädsla.
Hur kom det sig att du valde att engagera dig i området?
Bakgrunden är att jag började jobba på en barnmorskemottagning för ungefär ett år sedan, i mars 2022. Där möter jag dagligen gravida kvinnor och märker att det är många som är rädda inför sin framtida förlossning. Jag har testat VR tidigare i livet i ett tv-spels-sammanhang, och vet att det nu även blivit framgångsrikt som terapiform för att behandla olika slags rädslor. Det slog mig att ”Gud vad coolt det hade varit att skapa en film om förlossningen så att kvinnor kan förbereda sig och öka upp förståelsen för hur det kan vara”. Jag googlade mig fram och hittade inte något om att detta skulle finnas. Jag tänkte att ”Det här vore ju superballt att skapa”. Jag såg framför mig att hitta en gravid kvinna som kunde hjälpa mig med detta, men sedan blev jag gravid och det föll sig naturligt. Min man trodde att jag gjorde detta (blev gravid) för att genomföra projektet, men det bara hände i rätt ordning, haha.
Hur länge har Psykologpartners varit med i bilden?
Jag började kolla runt vilka bolag som jobbar med VR och kom i kontakt med Camilla Söderberg på Psykologpartners. När hon berättade att hon är psykolog, filmare, klippare och har erfarenhet av VR tänkte jag att hon var som klippt och skuren för min idé. Vi hade några möten och bollade idéer, och tillslut hittade vi ett upplägg som kändes bra. Dessutom hade Psykologpartners tidigare arbetat med Mittuniversitet och kopplade nu ihop oss. Där fanns ett fantastiskt forskarteam som forskat på förlossningsrädsla, och som nu ville vara med och hjälpa till med datainsamling för att skapa ett så bra VR-material som möjligt. När VR-materialet är klart är förhoppningen att Mittuniversitetet kan utvärdera materialet för att se vad det ger för effekter.
Varför VR?
Jag var på middag för ungefär 10 år sen och fick där prova på VR. Jag slogs av hur otroligt verkligt det var och jag har flera gånger tänkt tillbaka på det. Det gjorde med andra ord ett starkt intryck på mig. Den erfarenheten, i kombination med mitt barnmorskejobb, lade som sagt grunden för en idé om att filma en förlossning från den födande kvinnans perspektiv.
Vad är Psykologpartners roll?
Psykologpartners har haft en superstor betydelse för projektet. En stor del är till exempel att Psykologpartners kunde vara med och sköta det tekniska kring filmandet under själva förlossningen. I början tänkte jag att jag kanske kunde köpa en VR kamera och lösa det själv. Men sen tänkte jag att ”om jag verkligen ska göra det här så vill jag ha professionell hjälp.” Camilla är en fantastisk person och har kunnat hjälpa mig att forma hela projektet och hur det ska läggas upp från början till slut. Psykologpartners har dessutom hela kopplingen till forskningen vid Mittuniversitetet. Det är otroligt kul att få samarbeta med såna professionella personer! Det går ju liksom inte att göra om en förlossning, vilket ställer en del krav på planeringen. Jag blev till exempel igångsatt för att kunna ha ett planerat datum. Många tankar har flugit genom huvudet inför detta, typ ”Tänk om alla ligger och sover mitt på natten och vi inte kan filma?” och i de stunderna har Psykologpartners varit en väldig trygghet. Det är ju speciellt med en förlossning, det är en av sakerna i livet som faktiskt är svåra att planera. I och med att Psykologpartners har varit med från början till slut kunde jag vara trygg i att vi i möjligaste mån skulle få till ett underlag som fungerar!
Vilken skillnad kommer projektet göra?
Jag hoppas att projektet kommer kunna hjälpa de kvinnor som känner sig motiverade till att föda vaginalt. Viktigt att understryka är att materialet är till för de som vill. Förhoppningsvis kommer detta material kunna vara till hjälp i förberedelsen inför sin egen födsel.
Vad är nästa steg?
Nu är det dags att redigera och klippa filmerna och parallellt pågår Mittuniversitetets forskning. Första studien som är gjord handlade om att ta in tankar inför filmningen – hur skulle materialet utformas och vad skulle spelas in? Nästa steg i studien är att kvinnor och personal som jobbar med förlossningsrädsla ska få titta på filmerna och ge sina synpunkter på klippen. Det kan vara allt ifrån att dämpa belysning, till att ta bort ljud eller lägga till effekter. Nästa studie är alltså att feedback hämtas in för att ta fram nästa version av underlaget.
Till hösten kommer förhoppningsvis filmerna vara klara och vi hoppas självklart att Mittuniversitetet kommer fortsätta forskningen för att kunna utvärdera vad utfallet faktiskt blir av filmerna. Nästa steg innebär också att landa i hur vi bäst utformar klippen så att vi kan anpassa det till målgruppen och i vilka steg.
Tack Ebba! Vi ser fram emot att jobba tillsammans mot nästa milstolpe.
Är du nyfiken på Ebba Lagercrantz, VERA BIRTH och Psykologpartners arbete inom Digital Psykologi?
- Läs mer om VERA BIRTH här eller på instagram här
- Läs mer om Psykologpartners tjänster inom digital psykologi här