Vår psykologkonsult Elsa Janni lanserar “Tröstebok för dig som är deppig”!
Elsa Janni jobbar på Psykologpartners sedan 2019 och är därtill även en firad författare Tidigare har Elsa skrivit boken “Igår var jag lycklig idag vill jag dö-att leva med bipolär sjukdom” och nu senast “Tröstebok för dig som är deppig”. Vi på Psykologpartners är både stolta och glada över Elsas bok som syftar till att […]
6 min läsning
Elsa Janni jobbar på Psykologpartners sedan 2019 och är därtill även en firad författare
Tidigare har Elsa skrivit boken “Igår var jag lycklig idag vill jag dö-att leva med bipolär sjukdom” och nu senast “Tröstebok för dig som är deppig”. Vi på Psykologpartners är både stolta och glada över Elsas bok som syftar till att hjälpa dem som känner sig deppiga och vi har intervjuat henne för att ta reda på mer.
Vår psykologkonsult Elsa Janni har precis lanserat sin andra bok “Tröstebok för dig som är deppig”. Vi på Psykologpartners är både glada och stolta över lanseringen av boken och har intervjuat vår kollega för att ta reda på mer om den.
Hej Elsa! Grattis till släppet av boken. Hur kom det sig att du skrev den?
Det blev en naturlig följd av den respons jag fick från min första bok Igår var jag lycklig idag vill jag dö – att leva med bipolär sjukdom. Jag fick mycket respons från läsare som känt hopp och tröst av att läsa boken. Faktum att jag är psykolog upplevdes också som hoppingivande. Eftersom många fler drabbas av depression än bipolär sjukdom tänkte jag att jag kunde skriva till den målgruppen också. Det är ju främst depressioner som varit min personliga erfarenhet. Jag tänkte att jag ville skriva en lättillgänglig bok som skulle vara som en tröstande och lindrande vän genom depressionen. Jag ville gärna ha med bilder som skulle ge läsaren en möjlighet att se på sig själv med större medkänsla. Därför frågade jag Joanna Rubin Dranger om hon kunde tänka sig illustrerar boken. Hennes bilder är varma, inkännande och ibland humoristiska vilket förhoppningsvis bidrar till att man le lite åt eländet, åtminstone en stund. Boken ger konkreta tips på hur man kan hantera situationer som blir särskilt jobbiga vid depression. Jag har även för varje kapitel/situation skrivit något om min personliga erfarenhet, alltså hur jag har gjort i dessa situationer.
Att skriva en bok känns nog för många som ett rätt stort projekt. Hur såg processen ut?
Första boken var mer tidskrävande. Då tog jag tjänstledigt en dag i veckan under ett år för att skriva. Den här bokidén kom till mig och jag började bara skriva. Det gick ganska snabbt att skriva stommen men sedan fick jag fylla på, ta bort och skriva om. Jag skrev den på helger och förlängde sommarsemestern med tjänstledighet. Det viktiga för mig var att sätta mig och skriva även om jag inte kände inspiration. Jag skrev mest på morgonen, det var lättare att fokusera då. Jag gick upp tidigt på helgen innan resten av familjen stigit upp och skrev två tre timmar. Jag skickade flera utkast till min förläggare för att försäkra mig att jag var på rätt väg. När hela utkastet sedan var hyfsat färdigt så skickades texten mellan mig och en redaktör flera gånger. Det var oerhört lyxigt att kunna luta mig mot så professionella personer på förlaget. Min första bok gav jag ut på egen hand, men hade då förmånen att bolla texten med en god vän som är författare. Med båda böckerna har jag låtit ett par vänner läsa utkastet och ge feedback.
Den här bokidén kom till mig och jag började bara skriva. Säger Elsa, som här signerar böcker på Gamla stans bokhandel.
Vem vänder sig innehållet till och vem vill du ska läsa boken?
Boken vänder sig till alla som är eller har varit deppiga. Boken fungerar förhoppningsvis bra för både ungdomar och vuxna. Det finns ett kapitel som riktar sig till anhöriga, men hela boken ger egentligen bra information till alla som står bredvid någon som mår dåligt. Så det är absolut en bok som riktar sig även till anhöriga. Flera som har läst boken har även sagt att det är mycket i den som man kan ta till sig även om man inte är deppig. Alla behöver vi kanske påminnas om hur vi kan hantera jobbiga tankar och tunga känslor. Det här är boken som jag hade velat ha under mina depressioner.
Hur har boken mottagits av omgivningen?
Boken har precis kommit ut, men jag har ändå hunnit få positiv respons av vänner och psykologkollegor. Jag har även fått ett par meddelanden från läsare som är deppiga och som funnit tröst i boken. Det är ju givetvis den viktigaste återkopplingen för mig. Sådan meddelanden gör mig otroligt glad. Det är ju hela vitsen med boken – att den ska vara till hjälp för dem som behöver.
Vad händer härnäst för dig?
Nu är det vardagen som pockar på mest. Vad gäller boken har jag ett par samtal kring den och boksigneringar som väntar. Sedan får man se vad som händer. Nu njuter jag av att boken är ute och lever sitt eget liv.
Elsa blev nyligen intervjuad av TV4 nyhetsmorgon där hon bland annat berättade att boken inte behöver läsas från pärm till pärm. Klicka på bilden för att komma till hela intervjun!
Tack Elsa och grattis återigen till släppet av boken! Är du som läser nyfiken på “Tröstebok för dig som är deppig”?
Vi är glada att kunna erbjuda Psykologpartners nätverk och följare en rabatt på boken under hela 2023. Klicka här för att provläsa eller handla boken och ange koden Janni23 för att få hela 25% rabatt.
PS. Är du nyfiken på mer om Psykologpartners och affärsområdet Klinisk psykologi som Elsa jobbar inom?
Du hittar fler kunskapsartiklar om klinisk psykologi och metoderna vi jobbar med här.