Nyhet

Psykologpartners har utbildat över 1500 deltagare inom området långvarig smärta

2 min läsning

Sedan 2020 har våra kompetenta och engagerade konsulter utbildat olika professioner som arbetar med långvarig smärta i beteendemedicin och Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Långvarig smärta betraktas idag som en egen sjukdom och innebär ett stort lidande för den enskilde i minskad livskvalitet och försämrad funktionsnivå.  ACT är en väl beforskad behandlingsmodell som har använts länge inom smärtrehabilitering där fokus går ifrån icke-hjälpsamma försök till symptomlindring till funktionsökning och ökad livskvalitet.

Kurspaket (digitalt och på plats) som leds av våra psykologkonsulter

Våra psykologkonsulter har lång erfarenhet i att arbeta och utbilda inom långvarig smärta och snart drar en ny omgång kurser igång. Vi har ställt två snabba frågor till utbildarna Ulrika Ermedahl Bydairk och Åsa Dufmats för att ta reda på mer om temat smärta och kurspaketet som erbjuds.

Hej Ulrika och Åsa! Berätta mer om kurserna, varför är det viktigt för behandlare att gå ett helt kurspaket med tema smärta?

Kurspaketet är tänkt att ge en helhet i både kunskap och tillämpning för behandlares arbete med långvarig smärta. Från grunden i en biopsykosocial/beteendemedicinsk modell för förståelse av uppkomst och vidmakthållande vid långvarig smärtproblematik vidare till ett väl beprövat behandlingssätt i Acceptance and Commitment Therapy, ACT, för att sedan avslutas i hur olika professioner kan arbeta kring och med patienten tillsammans i team i sin verksamhet. De fristående kurstillfällena kan antingen genomföras i följd, vilket vi främst rekommenderar, eller i urval utifrån behov. Kursen Långvarig smärta – tvärprofessionellt teamarbete ges som skräddarsydd uppdragsutbildning riktat till verksamheter som arbetar med långvarig icke-malign smärta. På detta sätt går vi från allmän kunskap och behandlingsrekommendation till anpassning efter enskild patient och verksamhet.  

Från allmän kunskap till anpassning, vad lyfter ni specifikt som blir hjälpsamt i rollen som behandlare?

Vi lyfter genomgående vikten av att bemöta varje individ som medmänniska, vilket även gäller dem som behandlar och/eller ingår i ett smärtteam. Ofta väcks det mycket i oss i mötet med personer med smärta. Det krävs både medvetenhet och övning för att stanna upp och se sina egna reaktioner, hantera dem och lära sig att möta varje enskild person i sitt lidande på ett konstruktivt sätt.

Tack Åsa och Ulrika! Är du som läser nyfiken på mer om kurspaketet långvarig smärta? 

Läs mer och hör kursledarna berätta om kurspaketet här!