Psykologpartners erbjuder Virtual Reality-behandling för barn och unga med aggressionsproblematik samt stöd till föräldrar.
Psykologpartners, i samarbete med Karolinska Institutet och PRIMA Barn- och ungdomspsykiatri, inleder nu ett pilotprojekt för att hjälpa barn och unga med aggressionsproblematik och utagerande beteende. Projektet omfattar både behandling för barn och unga med färdighetsträning i Virtual Reality (VR) och föräldrastöd för vårdnadshavare med träning i VR. Behandlingarna bygger på strategier från kognitiv beteendeterapi […]
4 min läsning
Psykologpartners, i samarbete med Karolinska Institutet och PRIMA Barn- och ungdomspsykiatri, inleder nu ett pilotprojekt för att hjälpa barn och unga med aggressionsproblematik och utagerande beteende. Projektet omfattar både behandling för barn och unga med färdighetsträning i Virtual Reality (VR) och föräldrastöd för vårdnadshavare med träning i VR. Behandlingarna bygger på strategier från kognitiv beteendeterapi (KBT) och syftar till att utforska hur VR kan förstärka och komplettera traditionell behandling.
VR som verktyg för att hantera ilska och utagerande beteende
I VR-behandlingen ges både barn och föräldrar möjlighet att träna på viktiga färdigheter genom att simulera verkliga situationer i en säker och kontrollerad virtuell miljö. Behandlingen är unik i sitt slag i Sverige och syftar till att utvärdera om VR-träning kan vara en effektiv komponent i behandlingen av aggressions- och trotsproblematik hos barn och unga. Genom VR-simuleringar kan terapeuten skapa scenarier som påminner om vardagssituationer, till exempel i skolan, hemmet eller på lekplatsen. Terapeuten kan anta roller som klasskamrat, lärare eller förälder, vilket ger en mer realistisk upplevelse än traditionella rollspel. Detta gör att deltagarna kan träna på att hantera känslor och situationer på ett mer autentiskt sätt, vilket i sin tur kan leda till förbättrad färdighetsanvändning i verkliga livet.
Svensk omarbetning av en holländsk manual
För barn och ungdomar utgår behandlingen från den holländska manualen “Yourskills”. Denna manual har tidigare visat lovande resultat i att hjälpa unga att hantera och förebygga ilska samt öka deras motivation till behandling. Manualen har nu omarbetats för att passa en svensk kontext och barn i åldern 10–16 år, oavsett kön. VR-behandlingen syftar till att ge barn och ungdomar verktyg att känna igen och kontrollera sina känslor, vilket kan vara avgörande för deras utveckling och välmående.
Stöd till föräldrar genom VR-baserade KBT-interventioner
För föräldrar erbjuds en VR-baserad föräldrastödsbehandling som utgår från KBT-metoder. Behandlingen är baserad på manualen “Steg för Steg – Föräldrastöd med VR” och fokuserar på att hjälpa föräldrar utveckla strategier för att bättre hantera barnens utmanande beteenden. Genom VR får föräldrar möjlighet att öva på dessa strategier i verklighetstrogna situationer, vilket gör det lättare att tillämpa dem i vardagen.
Möt våra behandlare
Susanna Tagesdotter Hagstrand kommer att genomföra VR-behandling med föräldrar.
Det känns roligt att jobba med ett projekt som jag tror kan bli väldigt hjälpsamt för både föräldrar och barn. När jag testade VR-tekniken blev jag överraskad av hur verkligt det kändes. Jag har arbetat mycket med parterapi, där konflikter om föräldraskap ofta dyker upp, så det känns extra intressant att arbeta med föräldrabehandling. När föräldrar känner sig som ett team och har bra strategier, skapar det trygghet för barnet.. Att få testa strategierna direkt i en simulerad situation gör det lättare för föräldrar att lära sig och faktiskt använda dem i vardagen.
Johanna Melin kommer att genomföra VR-behandlingar med barn och unga.
Det känns både spännande och roligt att vara en del av något helt nytt samtidigt som det är lite pirrigt eftersom det är första gången jag arbetar med VR-behandling. Under mina år på BUP märkte jag en tydlig lucka i vårt utbud. Vi önskade att kunna erbjuda barn och tonåringar färdighetsträning för att hantera starka känslor, och nu finns det äntligen! Jag ser fram emot att höra hur barnen själva kommer uppleva behandlingen. Jag tror att VR-behandlingen kan ge barnen insikt om att de kan påverka sina beteenden och tydliga strategier för hur. På sikt kan det öka deras hopp om förändring, välmående och tilltro till sin egen förmåga.
Är du intresserad av att delta i studien?
Om du vill veta mer om studien eller är förälder till ett barn med aggressionsproblematik, är du välkommen att kontakta Camilla Söderberg på camilla.soderberg@psykologpartners.se för mer information.
Ett värderat samarbete mellan Karolinska Institutet och PRIMA Barn- och ungdomspsykiatri
Psykologpartners ser fram emot att utforska denna nya behandlingsform och bidra till utvecklingen av effektiva behandlingsmetoder för barn och unga i Sverige. Vi är stolta över att vara en del av detta banbrytande projekt som strävar efter att skapa bättre förutsättningar för barn, ungdomar och deras familjer.