Nyhet

Vår psykologkonsult Alexandra Rosendahl Santillo fortsatt aktuell på temat DBT – Skills System

3 min läsning

Psykologpartners erbjuder spetskompetens i klinisk och pedagogisk psykologi – däribland metoden DBT (Dialektisk beteendeterapi). DBT är i grunden en form av vidareutvecklad kognitiv beteendeterapi (KBT) som utvecklades under 1990 talet av Marsha Linehan för att hjälpa patienter med till exempel självskadebeteenden och starka känslor.

Vad är DBT – Skills System?

Sedan 1990 talet har samhället förändrats – men metoden DBT genererar fortsatt goda resultat. Tillexempel genom DBT- Skills system som utvecklades av Julie Brown i början av 2000-talet för patienter med svårigheter att tillgodogöra sig DBT i standardformatet.

dbt ss - en bok av Alexandra Rosendahl Santillo

Utifrån DBT- Skills system har vår psykologkonsult tillika specialist i psykologisk behandling/psykoterapi, Alexandra Rosendahl Santillo, skrivit boken DBT-SS Färdighetsträning, Känslohantering vid kognitiva svårigheter och bland annat blivit omskriven i Svenska Dagbladet och Psykologtidningen.

Psykologpartners Alexandra Rosendahl Santillo – en eftertraktad profil inom DBT

De senaste åren har vi följt Alexandras uppdrag och föreläsningar med bland annat SKR och nu på fredag den 4:e oktober är hon åter aktuell då hon föreläser på konferensen Känsloreglering, självskadebeteende och trauma vid autism, adhd och kognitiva svårigheter” som anordnas av företaget Pedagogiskt Perspektiv. Dessutom medverkar hon på DBT-dagarna som anordnas av DBT Sverige den 18-19 november.

Men vad fick Alexandra att börja arbeta med metoden? Och hur kan DBT användas för kompetens- och verksamhetsutveckling? Vi har intervjuat Alexandra för att ta reda på det!

Alexandra Rosendahl Santillo är specialistpsykolog och en eftertraktad trafik inom DBT

Alexandra Rosendahl Santillo är idag en eftertraktad profil inom DBT i Sverige

Hej Alexandra! Du har lång erfarenhet av DBT – varför fastnade du för metoden? 

Jag fastnade för DBT-Skills system just för att DBT har varit för svår för patienterna att ta till sig – vi såg tydligt behovet av att hitta en uppdaterad metod som passar för patienternas inlärningsnivå. Vi specialister kan ju med vår professionella kunskap anpassa metoder till våra patienter –  men patienterna kan inte anpassa sig till oss. Mot den bakgrunden fastnade jag för det vi idag kallar DBT Skills System! Det är alltså en DBT-modell som direkt är kopplad till vanlig DBT men passar patienter med kognitiva svårigheter som exempelvis autism och problembeteenden.

Du har gjort flera uppdrag och föreläsningar kopplat till DBT, i vilka typer av verksamheter är metoden effektiv?

Metoden funkar både i psykiatri som en psykoterapeutisk metod både för individuella och gruppbehandling men även inom ramen för LSS, socialtjänst och andra verksamheter som behöver en metod för bemötande och hjälp för nätverk och anhöriga.

Hur kan verksamheter kompetens- och verksamhetsutvecka med DBT som utgångspunkt? 

Metoden kan hjälpa personal att få kunskap och metodstöd för att känna sig trygga i sitt arbete med patienter som har svåra eller utmanande beteenden. Metoden ger personal förutsättningar att göra sitt jobb på bästa sätt och ligger helt i linje med evidensbaserat arbete!

Alexandra Rosendahl Santillo fotograferad av David Neman

Alexandra är en van föreläsare och utbildare inom DBT – härnäst hittar vi henne bland talarna på konferens med Pedagogiskt Perspektiv samt på DBT-dagarna med  DBT Sverige den 18-19 november. Foto: David Neman för SvD

Till sist – vad erbjuder du och Psykologpartners inom DBT?

Utifrån klinisk erfarenhet och forskningserfarenhet så kan vi stötta i olika verksamheter med både utbildning, implementering och handledning och gör redan det i en mängd verksamheter som upplever metoden som hjälpsam.

Tack Alexandra!

PS. Är du som läser nyfiken på vårt utbud inom DBT?

Klicka här för vår öppna kurs på temat DBT eller maila alexandra.rosendahl.santillo@psykologpartners.se för ett skräddarsytt erbjudande till dig och din verksamhet.