Uppmärksammat boksläpp av Psykologpartners Alexandra Rosendahl Santillo
Svårigheter att förstå och acceptera känslor är vanligt bland personer med intellektuell funktionsnedsättning och terapin som ges till normalbegåvade kan vara för svår för målgruppen.
Vår psykolog Alexandra Rosendahl Santillo har stor erfarenhet av att jobba med självskadebeteende och självmordsnära beteenden och har nu gett ut boken "DBT-SS Färdighetsträning, Känslohantering vid kognitiva svårigheter" vilket blir den första boken inom området på svenska. Förkortningen DBT står för Dialektisk beteendeterapi och SS syftar på Skills System.
2 min läsning
Boken har bland annat uppmärksammats av Svenska Dagbladet och nu finns det alltså en ny, enklare metod att träna känslohantering. Vi har intervjuat Alexandra för att ta reda på mer.
Hej Alexandra! Grattis till släppet av boken. Hur kom det sig att du skrev den?
Efter att bedrivit forskning inom ramen för DBT-teamet i Lund och med stöd av Nationella Självskadeprojektet ville jag förmedla hur metoden och kunskaper om kognitiv belastning kan påverka när vi har patienter med kognitiva svårigheter och självskadebeteende eller andra känslomässiga svårigheter
Att skriva en bok känns nog för många som ett rätt stort projekt. Hur såg processen ut?
Eftersom det finns en stark efterfrågan av kunskap kring känsloreglering och samtidigare kognitiva svårigheter så var steget faktiskt ganska kort till att författa boken för en större publik än de läsare som intresserar sig för vetenskapliga artiklar.
Vem vänder sig innehållet till (tänker patientgruppen) och vem vill du ska läsa boken?
Jag skulle säga att vi vänder oss till personer som är intresserade av hur personer med kognitiva svårigheter hanterar känslor. Vi vänder oss också till personal som kan anpassa din behandling och möten med personer som har kognitiva svårigheter samt problemskapande beteenden
Hur har färdighetsmetoden och din inramning på temat i boken mottagits av omgivningen?
Julie Brown som utvecklat metoden har god erfarenhet av att arbeta med metoden och hennes första studie gav väldigt lovande resultat. När vi sedan tog metoden till Sverige så märkte vi även hur uppskattad den var av både personal och anhöriga till patientgruppen. Nu kunde vi ge dem både kunskaper, samtalsmetod och redskap i metoden som gick att använda
Vad händer härnäst för dig?
Jag hoppas att kunna sprida kunskap om att det går att arbeta med känslomässiga problem hos personer med kognitiva svårigheter. Detta innebär att det är vi som med hjälp av kunskap och erfarenhet behöver anpassa oss till patienterna eftersom de inte kan anpassa sig till oss, och att det går att arbeta med.
Tack Alexandra och grattis återigen till släppet av boken!
Är du nyfiken på boken? Vi är glada över att idag kunna erbjuda en 10% rabatt till våra följare som lägger en beställning i Gothia förlags webshop senast den 2:e december.