Nyhet

Distans handlar om närvaro — Två röster om Grundläggande Psykologiutbildning KBT

3 min läsning

Psykologpartners Grundläggande psykologiutbildning KBT kan genomföras på flera orter i landet men också på distans. Vi har träffat två elever som är mitt inne i studierna samtidigt som de arbetar som ST-läkare.

Nya studenter till GPU hösten 2024

Ansökan till GPU 2024 är igång och programmet rekommenderas varmt av studenterna.

Daniella och Ellen är båda ST-läkare och arbetar just nu på samma avdelning. De valde att söka till GPU i KBT på distans via Psykologpartners.

I många fall sker valet av GPU-utbildning genom upphandling i respektive region. I Daniella och Ellens fall fanns det ingen upphandling på plats och de fick därmed själva välja och söka. Psykologpartners var företaget som lockade båda – dels genom gott rykte dels för det flexibla upplägget.

–För mig var det avgörande att utbildningen var på distans. Därför föll mitt första val på Psykologpartners. Dessutom är närträffarna, så kallade metodstugor, inte alltför långt bort, säger Daniella.

Att arbeta full tid som ST-läkare på avdelning samtidigt som man läser heltid kräver en hel del fokus och arbetsmoral. Därför passade just distansundervisningen både Daniella och Ellen perfekt.

–Det är ju generellt mycket lättare att kombinera med livet i övrigt. Krisar det på jobbet har jag möjlighet att komma in och hjälpa till. Dessutom slipper man alla restider, som tar tid från det dagliga arbetet, menar Daniella.

De går båda sin andra termin på GPU Distans och har hittills bara en positiv upplevelse av utbildningen.Tips, studera med någon i din närhet så ni kan hjälpas åt.

–Det är ju en stor mix av människor som går. Allt från socialarbetare, kuratorer, läkare – jag har en positiv bild av det eftersom det öppnar upp mina ögon för andra perspektiv, säger Ellen.

–Om man ska säga något negativt så är det att vissa kurser blir lite upprepning för oss som är läkare eftersom utbildningen måste nå brett. Men det är över lag ett bra upplägg, menar Ellen.

Just nu arbetar de båda på ett mindre sjukhus i södra Sverige och växlar mellan sluten avdelning och öppenvård.

Ingen av dem vet vilken roll de kommer få i framtiden. Kunskapen de hittills fått får trots ovissheten plats i deras dagliga arbete redan nu.

–Även om man inte använder en renodlad KBTbehandling på en patient finns det många delar att ta med sig i mötet med patienter, menar Daniella.

Ellen vet inte heller riktigt hur framtidens inriktning kommer att se ut. Just nu gillar hon möjligheten att få arbeta med olika delar inom psykiatrin.

–Det är jätteroligt och spännande att få se bredden. Jag har ju några år kvar som ST-läkare och känner ingen press än att göra något val, säger Ellen.

Både Ellen och Daniella är mycket nöjda med handledningen i kursen som de ganska nyligen har börjat med.

Feedbacken är jättebra och stödet känns kanon

Slutligen vill de båda tipsa framtida studenter att plugga med andra i sin närhet med liknande situation och erfarenhet.

–Det är en fördel att läsa tillsammans med en eller ett par kollegor. Utnyttja varandra och dela anteckningar. Bra att dela med någon som delar ens kliniska vardag, avslutar Ellen.

Vill du precis som Ellen och Daniella söka din Grundläggande psykologiutbildning i KBT på Psykologpartners? Läs mera här!