« Bakåt

Specialistkurs Klinisk beteendeanalys i praktiken


Kursbeskrivning

VT 2024 Kurskod: RA11197

Kursen ackrediteras som 1 av 6 specialistkurser; som en fördjupningskurs inom Psykologisk behandling/psykoterapi, Klinisk barn- och ungdomspsykologi, Klinisk vuxenpsykologi, Hälsopsykologi och Forensisk psykologi.

Kursen kan godkännas för en enskild STP-psykolog som genomgår andra specialiseringar, detta utifrån individuell bedömning av övriga meriter.

En specialistkurs som fördjupar dina kunskaper i att använda klinisk beteendeanalys som metod i ditt kliniska arbete. Kursen är en praktisk utbildning där du som deltagare får använda beteendeanalys på egna ärenden och fördjupa förståelsen för problematiska beteenden samt valet av riktade behandlingsinterventioner.

Kursdatum

Dag 1 - onsdag 31 januari 2024 - heldag kl 9:00 - 16:00
Dag 2 - onsdag 7 februari 2024 - halvdag kl 9:00 - 12:00
Dag 3 - onsdag 21 februari 2024 - halvdag kl 9-12 alt. 13:00 - 16:00
Dag 4 - onsdag 28 februari 2024 - heldag kl 9:00 - 16:00
Dag 5 - onsdag 13 mars 2024 - halvdag kl 9:00 - 12:00 alt. 13:00 - 16:00
Dag 6 - onsdag 20 mars 2024 - heldag kl 9:00 - 16:00

Examinerande seminarium: 2024-04-10 halvdag fm alt. em

Examinator

Åsa Dufmats, leg psykolog, specialist i Psykologisk behandling/Psykoterapi

Teori och praktik

Under kursen ges träning ges i att genomföra en kartläggning och bedömning utifrån beteendeanalys, i att välja och anpassa dina interventioner utifrån analys och kontextuella förutsättningar och i att utföra beteendeterapeutiska metoder på ett verksamt sätt för både ungdomar och vuxna. Kontextens betydelse, inklusive relationen mellan behandlare och klient, kommer att belysas samt hur behandlingen kan behöva anpassas till behandlarens yttre kontext/verksamhet. Kursen innehåller en del teori men är främst praktiskt inriktad.

Teorimoment i form av föreläsningar, workshops och seminarier. En del föreläsningsmaterial kommer att vara förinspelat. Integrering av de teoretiska moment med den kliniska tillämpningen betonas.

Under kursens gång varvas därav lärarledda moment med direkthandledning på egna fall i mindre grupper.

Tillämpningsmomentet förutsätter att deltagare, som underlag för undervisningen, har minst två pågående behandlingskontakter eller motsvarande som beteendeanalys och interventioner kan grundas på.

bilden nedan beskrivs en översikt av kursupplägget inklusive hemuppgifter. Formatet är varierat och föreläsningar kombineras med workshops och handledningslika seminarier. Syftet är att ge deltagarna många möjligheter till att praktiskt öva och diskutera det som gås igenom under kursen.

Kursens mål

Efter avslutad kurs förväntas den studerande kunna:

  • Identifiera och förklara inlärningsteoretiska principer i en klinisk kontext och kunna tillämpa dessa i det egna arbetet.
  • Genomföra en individualiserad kartläggning/anamnes utifrån inlärningspsykologiska principer och beteendeanalys.
  • Redogöra för sambanden mellan inlärningsteori, funktionell analys och intervention även då det finns försvårande omständigheter runt klienten. 
  • Framställa ett individualiserat behandlingsprogram för en enskild klient motiverat av hypoteser från beteendeanalysen. 
  • Uppmärksamma egna beteenden i terapikontext och förstå dessa utifrån en inlärningsteoretisk ram. 
  • Beskriva och till viss del omsätta de viktigaste behandlingsmetoderna inom området.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som som är leg. psykolog och vill förfina dina färdigheter i att skräddarsy beteendeterapeutisk behandling utifrån individen.

Förkunskaper

Förkunskapskraven för att delta i kursen är att du är legitimerad psykolog och har  minst grundläggande kunskaper i inlärningsteori och kognitiv beteendeterapi.

Citat

Det här upplevde jag som särskilt bra under kursen:

Bra feedback från kursledare. Bra lärande-klimat. Hög koppling till det kliniska arbetet.
Att kursen löpte över flera månader vilket underlättar lärandet. Att skriva två beteendeanalyser, dvs möjlighet att förbättra till andra gången.  Variation i moment (film, föreläsning, seminarium, eget arbete). Tydlig information och kommunikation.

Bra översikt över kursen med tidslinje.  Bra upplägg med seminarier där man fick öva, få feedback och sen göra det igen på examinationen.

Jag är väldigt nöjd med kursen i sin helhet. Mycket bra blandning mellan diskussioner, filmvisning, föreläsningar och övningar!  Gillar också att gruppen blev uppdelad, jag får mycket mer inlärning i en grupp på fyra personer där man kan dela tankar fritt och få feedback.

Bra med praktiska seminarium.

Fantastiskt kompetenta och pedagogiska föreläsare.
De kunde svara på kluriga frågor, förklara bredare och djupdyka vid behov. 
Uppskattade också att vi var en ganska liten grupp där man hinner lära känna varandra.

Tydlighet i hur beteendeanalys kan förenkla mycket komplexa fall.

Hög kvalitet på föreläsningarna. Jättefina möjligheter att diskutera i ett bra klimat med andra deltagare. 
Bra och inlärningsvänliga examinerande uppgifter. Att kursen var så innehållsrik gällande information som sedan varvades med diskussioner och en praktiskt tillämpning.

Tid

7 dagar, 09:00 - 16:00

Pris

Per person 18 900 SEK

Region

Inga tillgängliga datum för den valda kursen