Nyhet

Att leda utan att vara chef – Välkommen till vår nya kurs i ledarskap för dig utan personalansvar!

2 min läsning

Att vara ledare utan att vara chef kan vara både roligt och utmanande. I rollen som projektledare, coach, teamledare, specialist eller samordnare skapar du resultat genom andra. På vår nya kurs “Att leda utan att vara chef” får du tydliga redskap, praktisk träning och användbara modeller att använda i din ledarroll.

Det är våra organisationspsykologer Anna Zetterqvist och Aleksandar Djordjevic som håller i kursen “Att leda utan att vara chef” och vi har ställt frågor till dem för att ta reda på mer om kursinnehållet.

Hej Anna och Aleksandar! Varför är rollen som “informell” ledare komplex?

Utan ett formellt chefskap är ditt mandat och befogenheter att leda mer begränsade. Det gör att rollen kan uppfattas som mera otydlig Vem är det som bestämmer? Du befinner dig i gränslandet mellan den formella chefen och medarbetere. Du måste ta din roll och genom hur du agerar skapa enagemang och driv i ditt uppdrag.  Att kunna kommunicera uppdraget och skapa ett varför blir ännu viktigare för dig som leder utan ett formellt mandat.

Vad blir konsekvenserna av att inte träna på att “leda utan att vara chef”?

Om ledaruppdraget upplevs otydligt och redskapen för att leda/påverka är få, så blir följderna sannolikt en stressande roll där gruppen och ledare påverkas negativt.

Vad blir skillnaden och resultatet av kursen?

I kursen går vi igenom och tränar tydliga ledarskapsbeteenden – hur vi motiverar, kommunicerar, leder möten och skapar trygga och effektiva team. Vi kombinerar våra dagar med en digital lärplattform som uppmuntrar ”micro-träningar” i vardagen, och ledarens chef är också inkluderad i portalen. Det vanligaste behållningen efter att ha genomgått denna kurs är att rollen känns tydligare och man ”vågar” leda och kommunicera på ett tydligare sätt. Du kommer helt enkelt att ta rollen i besittning och ägan den. Vissa strategier får effekt direkt – t ex att leda engagerande möten, vilket verksamheten brukar märka och uppskatta snabbt!

Vem borde anmäla sig?

Alla som på något sätt har en ledande roll och har i uppdrag att påverka andra, men saknar det formella chefskapet, t ex grupp- och teamledare, samordnare, projektledare och ämnesspecialister.

I korthet och redan nu innan kursen startar, vad är era bästa tips just nu till “informella ledare”?

Förtydliga och konkretisera era förväntningar på rollen och uppdraget  och jämför tillsammans – grupp, ledare och dess chef – vad förväntar sig respektive funktion att ledaren gör? Tänk verb! Och utforska nyfiket eventuella olikheter!

Tack Anna och Aleksandar!

Är du nyfiken på kursen “Att leda utan att vara chef”? Klicka här för mer information och anmälan!

Att leda utan att vara chef är en ledarskapsutbildning för dig utan personalansvar