Nyhet

Efterlängtat boksläpp av Johanna Rådeström och Annika Gistvall! Lär dig mer om boken “Tillit och Medledarskap” som nu finns ute i bokhandeln.

4 min läsning

Johanna Rådeström och Annika Gistvall har skrivit boken Tillit och medledarskap. Psykologpartners har intervjuat författarna.

Johanna Rådeström och Annika Gistvall har skrivit boken Tillit och medledarskap. Psykologpartners har intervjuat författarna.

Är du nyfiken på självstyrande team och medarbetare som tar större ansvar? Johanna som är en av Psykologpartners populära specialistpsykologer och Annika som är organisationspsykolog på IPF  kallar det medledarskap som bygger på tillit. Boken har skrivits på “tiden som inte fanns” och nu är resultatet äntligen här. Vi har fått en pratstund med de båda författarna för att ta reda på mer om visionen för boken och planerna framåt:

Hur kom det sig att ni började skriva boken, vad var er vision?

Vi har sett ett internt tryck i dagens organisationer med belastade chefer, svårigheter att rekrytera personal samt nya krav på delaktighet, flexibilitet och medbestämmande, inte minst från yngre generationer. Samtidigt finns idag ett ökat externt tryck i form av mer komplexa arbetsuppgifter, krav på snabb omställning samt behov av samverkan kring stora samhällsutmaningar. I organisationer idag ser vi ofta ett glapp mellan det traditionella sättet att organisera, styra och leda organisationer och det som efterfrågas i det moderna arbetslivet och de utmaningar som vi behöver lösa framåt.

Boken är skriven på tid som inte har funnit. Författarna Johanna Rådeström och Annika Gistvall har nått en viktig milstolpe i och med att boken nu finns i handeln.

Johanna är specialistpsykolog på Psykologpartners och Annika jobbar på IPF som organisationspsykolog. Boken har skrivits på “tiden som inte fanns” och nu är de i mål. 

Vi erfar att ledare och organisationer uttrycker ett stort behov av verktyg och kunskap om hur man kan gå vidare. Vår vision är därför att sprida kunskap om hur man konkret kan arbeta med att anpassa kultur och organisering efter ett modernt arbetsliv. Det sker genom ökat ansvarstagande och handlingsutrymme för medarbetare, vilket skapar engagemang och motivation, men även bättre problemlösning. Boken beskriver det tillitsbaserade ledarskapet på ett konkret sätt.

“Tillit och medledarskap” heter boken. Vad är er definition av de termerna?  

Boken är en handbok i hur organisationer kan ta konkreta steg för ökat medledarskap, vilket innebär ökat ansvarstagande och engagemang hos medarbetare. Tillit är en förutsättning för medledarskap. Utan tillit kan vare sig ansvar eller handlingsutrymme ges. Medledarskap är en konkretisering av det tillitsbaserade ledarskapet och visar hur medarbetare i ökad utsträckning kan ta utvidgat ansvar för verksamheten som helhet och även utföra traditionella ledaruppgifter.

Johanna Rådeström och Annika Gistvall har skrivit boken tillit och ledarskap tillsammans.

Johanna Rådeström och Annika Gistvall har skrivit boken tillit och ledarskap tillsammans. Nu finns boken både hos Adlibris och Bokus.

Hur har processen fram tills nu sett ut?

Vi har inspirerats av många olika företag, verksamheter och kunder som vi stött på och jobbat tillsammans med. Efterfrågan på kunskap kring självstyrande team och medarbetare som tar ett större ansvar har varit stort. Vi såg att det saknades ett samlingsnamn för det här sättet arbeta på och det blev medledarskap. Vi har även hämtat en hel del inspiration från kollegor i Danmark som kommit långt i detta arbete. 

Vem vänder sig bokens innehåll till?

Chefer och HR som har nyfikenhet kring medledarskap eller som jobbar med det idag. Även konsulter som möter organisationer som vill arbeta med ökat ansvarstagande, handlingsutrymme och engagemang hos medarbetare. 

Vem eller vilka önskar ni helst läser boken? 

Större värderingstyrt företag som låter hela företaget läsa boken för att sedan tillsammans genomföra en workshop för att komma fram till hur de kan arbeta med ökat medledarskap och på vilket sätt!

Vad händer härnäst för er? 

Vi planerar en releasefest i Stockholm samband med att boken släpps. Det här är boken som skrevs på tiden som inte fanns och nu vill vi ta tillfället i akt och fira att den är färdig! Sedan vill vi så klart nå ut med kunskapen som boken förmedlar. Vi är bland annat inbjudna till ett stort universitet där vi ska prata om bokens innehåll.

Tack för pratstunden Johanna och Annika, och återigen: stort grattis till boksläppet! Vi ser fram emot att följa er författarresa framåt. Boken finns alltså nu att handla på både Adlibris och Bokus och vi hoppas att många klickar sig vidare dit för att lägga en beställning.

PS. Är du intresserad av Psykologpartners utbud inom organisationsutveckling och  ledarskap? Lär dig mer om hur vi jobbar med dessa teman här!