Nyhet

Psykologeek – vinnare av Årets Idé för livet

5 min läsning

Jacqueline Levi Årets pristagare av Idé för livet 2023

Psykologpartners Jacqueline Levi har fått pris för sitt konto Psykologeek på TikTok.

Grattis Jacqueline Levi till priset för sin idé Psykologeek! Ett konto på TikTok som sprider psykologisk kunskap till barn och unga.

Skandias stiftelse “Idéer för livet” har stöttat över 4500 projekt sedan starten 1996. Idén är att stötta projekt som öppnar upp för framförallt möjligheten att ge barn och unga en tryggare och hälsosammare framtid. Jacqueline Levi sökte stipendiet hos stiftelsen eftersom deras engagemang för ungas hälsa och trygghet ligger henne varmt om hjärtat.  En perfekt grogrund för att kunna utveckla sin idé om att nå och utbilda barn och unga på deras mark.  

Så föddes TikTok-kontot Psykologeek – ett kreativt sätt att tillgängliggöra psykologisk kunskap på en plattform som många unga spenderar mycket av sin vakna tid på.  

—Målet var att nå 100.000 barn och unga på TikTok. Något som också lyckades! Sedan spred jag filmerna även på Instagram där jag nådde en lite äldre målgrupp, berättar Jacqueline. 

Vi stöttar projekt som med förebyggande insatser ger fler barn och unga chansen till ett hälsosammare och tryggare liv.” 

Stiftelsen “Idéer för livet” delar årligen ut priset “Årets Idé för livet” till initiativ med stor potential eller som redan påvisat resultat för att lösa en samhällsutmaning. Med priset vill de lyfta fram betydelsefulla insatser som gör att barn och unga får bra förutsättningar för ett hälsosamt och tryggt liv. 

 Och i år säger vi stort grattis till Psykologeek som utsetts till Årets Idé för livet 2023. 

—Jag känner mig glad och hedrad! Det är alltid roligt med uppmuntran och pepp för sina egna projekt, säger Jacqueline. 

Jacqueline Levi är vinnare av Årets Idé för livet 2023 med sitt TikTok-konto Psykologgeek. Stiftelsen överraskade på kontoret.  

Humor och enkelhet är två nycklar till kontakt med unga  

—Det handlar om att använda enkelhet, humor och autenticitet för att fånga uppmärksamheten. Det är även en balansgång mellan att bestämma vilka teman unga skulle må bra av att lära sig mer om, förstå vilken typ av innehåll de fastnar för, och att kunna tala deras språk — utan att bli för ”try hard”. Det går ju själv att bestämma hur ”TikTokifierat” innehåll man vill skapa, och då blir det alltid en avvägning mellan att vara seriös men ändå kunna konkurrera med allt annat innehåll som finns på TikTok, förklarar Jacqueline. 

Förhoppningen finns om en bättre förståelse och normalisering 

Förhoppningsvis leder psykoedukationen till att fler unga vågar söka hjälp, och även till en ökad förståelse för den egna individen och sin omgivning. På sikt vill jag med alla mina projekt bidra till en ökad tillgänglighet av psykologisk kunskap och verktyg för att bättre hantera livet, säger Jacqueline.

Jacquelines bästa tips till unga som söker mer kunskap inom området är att vara nyfikna och öppna för att lära sig nya saker. Ta tillvara den mängd gratisresurser som finns men var noga med vilken avsändare som står bakom innehållet.

Vill man dessutom själv utbilda eller dela med sig av en viss kunskap rekommenderar hon bland annat att också ansöka om stipendium. Det finns flera stiftelser, däribland Idéer för livet. 

 —För den som skulle vilja utbilda själv rekommenderar jag att fokusera på att skapa målgruppsanpassat innehåll som är relevant, engagerande och autentiskt. Följ gärna Psykologeek och Psykologipodden för inspiration! tipsar Jacqueline.  

 

Motivering från Idéer för livets hemsida: 

Vi ser att unga mår allt sämre och det är tyvärr en utveckling som pågått under en längre tid. Enligt vår rapport ”Unga i Sverige” uppger 64% ungdomarna att de har haft minst en period i livet när de mått dåligt psykiskt. Vi måste få unga att må bättre. Därför känns det extra fint att årets pris går Psykologeek som stävar för att öka medvetenheten kring psykisk ohälsa och hjälpa unga att bättre hanterar sitt mående. 

Preventionsforskning visar på fördelar med kunskapsspridning för att minska psykisk ohälsa. Genom att kombinera kunskapsspridning med plattformen TikTok, där många unga befinner sig, har Psykologeek skapat ett framgångsrikt koncept. Det är nytänkande och innovativt grepp och bakom idé står psykologen Jaqueline Levi. Att investera i stöd för unga så att de bättre kan hantera sitt mående lönar sig inte bara för de unga som får hjälp utan även för samhället i stort. Psykologeek är ett inspirerande bevis på att alla med en bra idé och ett starkt samhällsengagemang kan bidra till att ge fler barn och unga chansen till ett hälsosamt och tryggt liv. 

*www.ideerforlivet.se 

 

Vi är glada och stolta över Jacqueline Levis framgång med projektet som når så många barn och unga. Sitter även du på någon idé som skulle kunna skapa en hälsosam och trygg framtid för yngre? Gör som Jacqueline och sök stipendium. Läs mer på https://www.ideerforlivet.se/om-ideer-for-livet/