Nyhet

UTVECKLING. Den andra delen i serien om Psykologpartners värdeord.

3 min läsning

UTVECKLING. Psykologpartners är ett värderingsstyrt kunskapsföretag som drivs av värme, kunskap, utveckling och mod. I den andra delen i serien om våra värdeord zoomar vi in på värdeordet utveckling, som även det genomsyrar allt vi gör som psykologkonsulter när vi arbetar med förändringsresor tillsammans med ledare, organisationer, grupper och team.

Vad betyder utveckling för oss? Det innebär att vi är drivna och utvecklar nya lösningar och metoder inom beteendepsykologi och inom psykologkonsultyrket. Vi är ledande inom digital psykologi och psykologisk design sedan 2006, och vi utgår från forskning och evidensbaserade metoder i allt vi gör. Idag har vi ett helt affärsområde som bara sysslar med digital psykologi, och vi har en kultur inom hela bolaget som kännetecknas av kompetensutveckling. Ett exempel på genomlevd utveckling har leg. Psykolog Therese Andersson inom affärsområdet klinisk psykologi delat med sig av idag.

Hej Therese! Berätta lite om dig och hur just utveckling har genomsyrat din roll på Psykologpartners?

Jag gick psykologlinjen (som det hette på min tid) 1991-1996 med siktet inställt på att jobba med psykoterapi. Jag älskar att få jobba med psykologisk behandling som kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Jag är en väldigt glad och förnöjsam psykolog som innan Coronautbrottet 2020 inte var särskilt intresserad av digitalisering.

Hur menar du då?

Jamen, Psykologpartners hade redan tidigt 2000-tal ett digitalt fokus och i min tidigare roll som affärsområdeschef inom klinisk psykologi kunde jag ibland känna mig lite som en bakåtsträvare. Jag undrade vad som var fel med det klassiska utövandet och var nog lite rädd för digitaliseringen. I företagets interna och externa digitala utveckling blev jag en sorts indikator för ledningsgruppen för hur förändringsbenägna våra 100-tal psykologkonsulter var när det gällde digitalisering. När jag uttryckte tveksamhet visste ledningen att man kunde möta viss tveksamhet till digitala beslut hos kollegorna också. Jag fick höra att jag var som en levande termometer för utvecklingen helt enkelt!

..Och hur blev det efter Coronautbrottet 2020?!

Haha, ja, då var jag ju så illa tvungen att hoppa på det digitala tåget! Men, det var också då jag märkte utvecklingen. Både Psykologpartners utveckling som bolag och min egen.  Jag blev inte bara stolt över hur snabbt och effektivt vi kunde ställa om eftersom vi ju redan gjort förarbetet, utan också hur vi samarbetade och hjälptes åt! Jag fick toppenbra hjälp av mer digitala kollegor och hela bolaget kunde direkt ge så väl patienter som kunder fortsatt vård med ett professionellt bemötande.

Vad lärde du dig?

Jag lärde mig inte bara att arbeta mer digitalt, utan också att förmedla kunskapen till andra. Jag minns ett tillfälle när jag skulle handleda en psykoterapeut som tänkte ställa in handledningen under de rådande omständigheterna. Jag propsade på att vi skulle köra handledningen via TEAMS i stället och lärde ut funktionerna en efter en. Det var häftigt när jag lyckades guida henne in i TEAMS. Vi kände oss båda väldigt ”high tech”. Min digitaliseringsresa började med motstånd (”Jag blev inte psykolog för att jobba med data”), och slutade med utveckling. Det var en väldigt fin känsla att sedan kunna använda min egen utveckling till att utveckla andra, och framför allt att få se kundens nöjdhet när det fungerade så bra!

Tack för att du delar med dig Therese Andersson!

Är du nyfiken på mer om hur våra värdeord genomsyrar Psykologpartners? Det finns just nu två lediga tjänster inom affärsområdet klinisk psykologi med placering Östergötland och Skåne! Du hittar tjänsterna här.

Therese Andersson, leg. Psykolog berättar om hur hon genomlevt värdeordet utveckling på Psykologpartners. Foto: David Brohede