« Bakåt

Specialistkurs i MI (Motiverande samtal)


Kursbeskrivning

Kurskod: AKO508
Ackrediterad som 2 av 6 specialistkurser; som 2 fördjupningskurser inom hälsopsykologi, klinisk vuxenpsykologi, psykologisk behandling/psykoterapi samt missbrukspsykologi.

Kursen kan godkännas för en enskild STP-psykolog som genomgår andra specialiseringar, detta utifrån individuell bedömning av övriga meriter.

Motiverande samtal utvecklades ursprungligen för att användas inom arbetet med substansberoende och har sedan dess fått stor spridning när det gäller att hjälpa människor att göra olika hälsofrämjande beteendeförändringar såsom att sluta röka, börja motionera, förebygga sexuellt riskbeteende med mera. Forskning har på senare tid ökat även när det gäller att förstå hur MI bäst kan kombineras med psykologisk behandling för att öka följsamhet och effekt av denna. I dag används MI som stödmetod vid en rad tillstånd så som vid ångestsyndrom, depression, spelberoende, ätstörningar, våld i nära relationer samt bemöta och hantera suicidalitet för att nämna några. MI ingår även som en del av en rad behandlingsprotokoll med gott forskningsstöd och som rekommenderas av Socialstyrelsen. Vidare är MET (Motivational Enhancement Therapy) som bygger på MI den psykosociala behandlingsmetod som har högsta prioritering vid alkoholberoende enligt Socialstyrelsens rekommendationer.

Totalt sju dagars undervisning inklusive examinerande seminarium på momentet implementering inom hälso- och sjukvård, uppdelat i tre delar. Del ett består av en grundutbildning i MI inklusive en examination som består av inspelning av eget MI-samtal samt kodning med godkänt resultat. Den andra delen innefattar en fördjupningsutbildning med fokus på att kombinera MI med psykologisk behandling. Den tredje delen belyser vilka faktorer som är viktiga att överväga när metoden ska implementeras i en verksamhet. Lärandemålen för grund- och fördjupningsutbildningarna har ett fokus på praktisk tillämpning av MI vilket bäst lärs in genom övning.

Under utbildningens andra del kommer ett stort fokus ligga på hur och när MI kan kombineras med psykologisk behandling samt vilka överväganden som då kan behöva göras.
Då en metods effekt inte bara påverkas av den enskilda utövarens skicklighet, utan i hög grad även styrs av verksamhetens förutsättningar att understödja användandet av metoden, har implementering av MI i verksamheten ansetts viktigare den senaste tiden. Utbildningens tredje del kommer att beröra detta.

Kodning

Under utbildningen görs kodning av en ljudinspelning från ett samtal. Kodningen utförs av Miqagruppen, som kodar samtalet utifrån MITI-4 manualen. Kodningen är examinerande för grundutbildningen. Under fördjupningsdelen ges kunskaper i kodning och dess principer tillämpas sedan när ett eget samtal skall kodas enligt förenklad modell av deltagarna själva.

Kursens mål

Efter avslutad kurs förväntas den studerande kunna:
  • Uppvisa tillämpad kompetens genom godkänt kodat MI-samtal,
  • Identifiera de viktigaste elementen i ett transkriberat MI-samtal,
  • Förstå centrala principer och begrepp inom MI,
  • Förstå MI:s syfte och den principiella uppbyggnaden av ett MI-samtal,
  • Ha god kännedom om de viktigaste interventionerna inom MI,
  • Göra överväganden kring när det är hjälpsamt att kombinera MI med psykologisk behandling,
  • Uppvisa kännedom om vilka faktorer som är viktiga att beakta för framgångsrik implementering av MI i en verksamhet.

Målgrupp

Kursen vänder sig till legitimerade psykologer. Även psykologer som inte genomgår specialisering är välkomna att söka.

Tid

7 dagar, 09:00 - 16:00

Pris

Per person 28 000 SEK

Region

Inga tillgängliga datum för den valda kursen